Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2015 10:33 - Логографите на Хераклея за Кимерий.
Автор: arhivar Категория: История   
Прочетен: 5228 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 08.10.2015 10:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
        В този град Хераклея (Heraclea Pontica) в местността Витиния (Bithynium) е съществувала стара местна историческа школа, следи от която са били съхранени в поемата „Аргонавтика” на  Аполоний Родоски (ІІІ в. пр.н.е.) и във съчинението от ІІ в. на Ариан „Витиниака”. Точно последният е дал сведението за нимфата Траке, която била „майка на Трер” (епонима на тракийският народ „трери”). Откъсът е съхранен при Стефан Византийски: „Трери, народ. От Триер, син на Омбриарей и Траке, както казва Ариан във „Витиниака” (Steph. Byz., FGrHist 156 F 27).

image

Древната хераклейска историческа школа е проучена от Stanley Mayer Burstein (Outpost of Hellenism: the emergence of Heraclea on the Black Sea, University of California Pr., 1976, p.p. 1 -14), който обръща внимание (на с. 6-11), че там има данни за събития преди Троянската война, според които местен народ били кимерийците, които именно траките-трери изгонили от Витиния.

books.google.bg/books

image

      Времето на това събитие е преди Троянската война.

    Древните хераклейски логографи са съхранили спомена, че Кимерий имал син Мариандин и той дал името си на мариандините. Царят на мариандините Приол бил син на Татий, внук на Мариандин и правнук на Кимерий.

   Ако вземем предвид, че според „Аргонавтика” на Аполоний Родоски, Приол е бил съвременник на аргонавтите, става ясно, че „преименуването” на древните кимерийци на мариандини във Витиния, е станало поне две поколения преди похода на аргонавтите, в който участва и Орфей, т.е. преди Троянската война, тъй като този поход се датира преди тази война...

С други думи, проучването на миналото на нашите предци кимерийците показва , че те са народ не само по-древен от траките, но и известен с патронима си Кимерий още преди Троянската война. При това кимерийците не забравят древните си поселища и през VІІ в. пр.н.е. се връщат във Витиния и превземат тези територии от лидийци и йонийци.

Ако вземем предвид, че кимерийското нахлуване в столицата на лидийската държава Сарди и убийството на лидийския цар Гиг, е добре датирано, на основата на асирийските клинописи, и е през 644 г. пр.н.е., то очевидно и атаката на същите кимерийци над йонийските градове, е поне няколко десетки години по-късно. Тогава възниква въпросът откъде са сведенията на Омир в „Одисея” за кимерийците, които той обозначава като „народ”, след като произведението му е доста преди 644 г. пр.н.е.?

Според някои учени, сведенията на Омир към VІІІ в. пр.н.е. за кимерийци в „Одисеята“, се основават на стари аргонавски легенди, с които Омир е бил запознат.

image

Ето защо данните на логографите от Хераклея за родство между кимери и мариандини във Витиния, преди по тези земи да се появят траки, и за роднинската връзка между Кимерий, Мариандин, Татий и Приол, които са били от една кимерийска династия, заслужават внимание. Още повече, че нашите учени все още оставят без внимание въпросът, че именно кимерийците са предци на хуно-българите (Прокопий Кесарийски, VІ в.).

 Г.С.Раковски, на основата на летопис от Атонския манастир Зограф, писан преди историята на Паисий Хилендарски (1762), още през 1865 г. посочи в „Българска старина“ (с. 200), че българите произхождат от „гимери и кимери”. Това е написано в началото на Зографската българска история

image





Гласувай:
6


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: arhivar
Категория: История
Прочетен: 1386087
Постинги: 86
Коментари: 803
Гласове: 321
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031