Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2015 16:30 - Еврейски учен разкри кой е бог Сурва.
Автор: arhivar Категория: История   
Прочетен: 17499 Коментари: 13 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     През ХІІ век от н.е. един от най-образованите учени на епохата Моше бен Маймон (известен като Маймонид, 1135-1204) написва своята знаменита философска книга „Пътеводителя на колебаещите се”. В нея Маймонид дава сведение, че езическото божество „Sabier” (т. е. Субар, Сувар, Сурва) е било   „световна религия” по времето, когато Авраам живеел в Харан. Авраам имал отрицателно отношение към култа и капищата на бог Сурва.

image

www.amazon.com/Guide-Perplexed-Moses-Maimonides/dp/0486203514/

image

Statue of Maimonides in Cordoba, Spain (Photograph: David Baron)

image

Illuminated manuscript depiction of Maimonides teaching his students

Някои изследователи културолози, като Ян Асман, не вярват на сведението на Маймонид и отричат, че е съществувала „световна религия“, почитаща в далечното минало на Авраам  езическото божество „Sabier” (т. е. Субар, Сувар, Сурва).

image

Но през Х в. данни за бог Кубар срещаме и в трактата на византийския император Константин Багрянородни „За устройство на империята”, който е предшестван от мащабна работа на цял екип от историци, които подготвят и преписват стари ръкописи и архиви. Трудът е замислен като своеобразна енциклопедия от различни познания, в това число и религиозни. Авторът-василевс решава да прояви компетентност и тълкува ислямския призив „Аллах Акбар” по оригинален начин. Той пише: ”Те се молят на звездата на Афродита, която наричат Кубар и изричат възгласа  „Алла уа Кубар”, което означава: ”Бог и Афродита”. Защото „бога” те обозначават с думата „Алла”, а „уа” употребяват вместо съюза „и”, „Кубар” пък наричат „звезда” и заради това говорят „ Алла уа Кубар””. Това учение, според автора, се простирало на „р. Ефрат”.

Няма съмнение, че Багрянородни е объркал древното анатолийско божество Кубар със семитската дума „акбар” (велик) и така е приписал на исляма несъществуващ култ. По-вероятно е самата арабска дума „акбар“ да води произхода си от един от епитетите (велик) на старото езическо божество Кубар (?).

Интерес представлява сведението на Багрянородни, че древното анатолийско (р. Ефрат) езическо божество Кубар, е отъждествявано от елините с Афродита.

Арменския късно-античен историк Мовсес Калакантуаци пише в своята "История на Алуянк" (кн. ІІ, гл. ХL), че хуните почитат бог Куар. Той дава сведения от VІІ в., когато хуно-българите почитат Кубар/Куар, а чувашите/савири, с които живеят съвместно след V в., своя тюркски бог Тенгри-хан. „Ако изгарящите въздуха гръмогласни огнени светкавици на мълниите поразят човек или животно, те смятат, че това е жертва в памет на бог Куар, и му служат. А някои почитат пък един друг идол, голям и грозен, бог Тангри-хан, който персите наричат Аспандиат, и му принасят жертви коне на клада“. Името на персийското божество, с което е сравнено Тангри-хан, е съставено от *aspa – кон и *dev – божество.

samoistina.com/3/saviri.htm

     Тоест, савирите-тюрки почитат Тангра като конен бог, докато бог Куар за хуно-българите, е бог Гръмовержец.

vehi.net/istoriya/armenia/kagantv/aluank2.html

 

Интересна подробност е, че Г. А. Меликишвили откри бог Куер сред боговете на урартския пантеон (Урартоведческие заметки. Вестник древней истории, 1951, № 3).  На един от урартските епиграфически паметници учения разчете: „[Dḫal-di-e Dqu-e-ra Ime-nu-ъ-a-še I]iš-p[u-u-i-ni-ḫi-ni-še] i-ni p[u-lu-si ku-gu-ni] и при повторении в стк. 12-15: Dḫal-di-[i-e] [D]qu-e-ra Ime-n[u-ъ-a-še] Iiš-pu-u-i-ni-ḫ[i-ni-še] i-ni pu-lu-si k[u-gu-ni], т. е. «Богу Халди (и) богу Куера Менуа сын Ишпуини эту надпись написал». Таким образом, получается, что в этой надписи мы имеем случай (пока что единственный) установления урартским царем посвятительной стелы-надписи сразу двум богам — богам Халди и Куера.“

 

И така, видно е че култа към Субар/Кубар/Куар/Сувар има дълга предистория в един регион, свързан с хурито-урартите и кимерийците. Тъй като, според Прокопий Кесарийски хуно-българите произхождат от кимерийците, ние сме свидетели, че този култ е жив сред хуните дори към VІІ в. от н.е. (Мовсес Калакантуаци). Нещо повече, той е бил жив и сред онези български поданици в Хазария към VІІІ в., които са отказали да приемат юдейството и са се вдигнали на бунт.

За „кабари” пише в гл. 39 от „За устройство на империята”  Константин Багрянородни (Х в.). Те били причина, според него, да „избухне междуособна война” в Хазария, а по-късно напуснали каганата и отишли да живеят с маджарите в Панония. За междуособици в Хазария и „кабарско въстание” има сведение не само в „За устройство на империята” на Багрянородни, но и във волжко-българския летопис от ХІІІ в. „Барадж тарих”. Двата извора се допълват и изясняват събитията в Хазария по време на юдейската религиозна реформа там, проведена след втората половина на VІІІ в., която е имала силна опозиция от старото езичество, почитащо бог Кубар (Сувар, Сурва).

Значението на името „Сувар, Кубар“ сред българите е видно и от  „Киевското писмо от Х в.“, където тези имена се споменават, наред с известното от „Именника на българските владетели“ име „Гостун“. В „Киевското писмо от Х в.“ се споменават „Кубар, Сувар, Мен (Имен), Гостун, Кубан“.

Българският характер на името е виден и от надпис на кан Омуртаг, в който се упоменава български род Кубиар:

          + Κανα συβιγι Ωμου[ρτ]αγ

          ω Νεγαβον[αη]ς ο ζερα ταρ-

          κανος θρ[επτος] ανθροπος

          μου εγενετο [κε α]πελθον [ις]

          το φουσατον επνηγην ισ τη[ν]

          Τησαν τον ποταμον ητο δε

          γενεας Κουβιαρης

          ----

          + Кана субиги Омуртаг

          Негавон зера тарканът

          беше мой хранен човек

          като отиде във войската

          се удави в река Тиса

          той беше от рода Кубиар
Гласувай:
10
0


Вълнообразно


1. indiram - Здравей, Архивар!
26.11.2015 17:09
Много интересно! - за световната религия ... или първата религия...
Сетих се за нашите обичаи Сурва...
Има ли я тази книга на Маймонид на български език?
Поздрави!
цитирай
2. aliya - Сурва е Богът Слънце на Древните ...
26.11.2015 20:30
Сурва е Богът Слънце на Древните българи. Сурва е Богът Син, а Сабаир е всъщност Богът Отец Ра на Древните българи. http://aliya.blog/history/2014/04/10/bogyt-slynce-na-drevnite-bylgari-i-proizhod-na-koleda.1255876
цитирай
3. leonleonovpom2 - Има и друго обяснение и то свързано с ...
26.11.2015 22:51
Има и друго обяснение и то свързано с Българския обичай сурвакане, на Нова година
Думата е влязла и във френския и английския- survivre/ сюрвиврпреживял

Това нагледно показва какво цели сурвакането От една страна радост, че сурваканият е преживял през изминалата година, а от друга -пожелания да преживее и следващата
Не знам дали французите и англичаните имат и те тюркски божества, но явно думата има връзка със сурва-нашето!/-
цитирай
4. nikikm - Въпрос
27.11.2015 00:19
"Кана субиги Омуртаг"
До кога с тези канове,ханове и субигита?! Знае се,че владетелите ни са князе От бога,В името на Бога,а Биги е стара дума за Бог,голям,мощен! Та, В /от/ БОГА,в името на Бога,това е превода! Спароток и Щапаров,писаха за това,даже последния постинг на Щапаров http://shtaparov.blog/politika/2015/10/31/vladetelskata-titla-kanac-ybigi-kraiat-na-zagadkata.1403628 е тъкмо за Кан или Княз! Хубаво е да се уеднакви в името на истината,титлата на владетелите ни и да не робуваме на клишета.
цитирай
5. arhivar - Благодаря Ви, давам линк към книгата горе, но на български я няма, засега.
27.11.2015 09:34
indiram написа:
Много интересно! - за световната религия ... или първата религия...
Сетих се за нашите обичаи Сурва...
Има ли я тази книга на Маймонид на български език?
Поздрави!

цитирай
6. arhivar - Благодаря, хуно-българите наистина са почитали бог Сурва...Сурва, Сурва, весела година!
27.11.2015 09:36
aliya написа:
Сурва е Богът Слънце на Древните българи. Сурва е Богът Син, а Сабаир е всъщност Богът Отец Ра на Древните българи. http://aliya/history/2014/04/10/bogyt-slynce-na-drevnite-bylgari-i-proizhod-na-koleda.1255876

цитирай
7. arhivar - Да, по времето на Атила обичая е приет от франки и англи...
27.11.2015 09:37
leonleonovpom2 написа:
Има и друго обяснение и то свързано с Българския обичай сурвакане, на Нова година
Думата е влязла и във френския и английския- survivre/ сюрвиврпреживял

Това нагледно показва какво цели сурвакането От една страна радост, че сурваканият е преживял през изминалата година, а от друга -пожелания да преживее и следващата
Не знам дали французите и англичаните имат и те тюркски божества, но явно думата има връзка със сурва-нашето!/-

цитирай
8. arhivar - Щапаров наистина много пише, но не е графоман.
27.11.2015 09:38
nikikm написа:
"Кана субиги Омуртаг"
До кога с тези канове,ханове и субигита?! Знае се,че владетелите ни са князе От бога,В името на Бога,а Биги е стара дума за Бог,голям,мощен! Та, В /от/ БОГА,в името на Бога,това е превода! Спароток и Щапаров,писаха за това,даже последния постинг на Щапаров http://shtaparov/politika/2015/10/31/vladetelskata-titla-kanac-ybigi-kraiat-na-zagadkata.1403628 е тъкмо за Кан или Княз! Хубаво е да се уеднакви в името на истината,титлата на владетелите ни и да не робуваме на клишета.

цитирай
9. nikikm - Съжарлявам,
27.11.2015 23:14
arhivar написа:
nikikm написа:
"Кана субиги Омуртаг"
До кога с тези канове,ханове и субигита?! Знае се,че владетелите ни са князе От бога,В името на Бога,а Биги е стара дума за Бог,голям,мощен! Та, В /от/ БОГА,в името на Бога,това е превода! Спароток и Щапаров,писаха за това,даже последния постинг на Щапаров http://shtaparov/politika/2015/10/31/vladetelskata-titla-kanac-ybigi-kraiat-na-zagadkata.1403628 е тъкмо за Кан или Княз! Хубаво е да се уеднакви в името на истината,титлата на владетелите ни и да не робуваме на клишета.но,стойността на отговора ми дава правото,да кажа,че не е и архивар!
Мислех,че ще получа, по-стойностен отговор,в исторически аспект,другото не ме итересува! Вие може да сте грозен и глупав,досаден и нагъл,това не ме интересува! нтересува ме дали отстоявате Истината,каквато и да е.?
цитирай
10. atil - Световната религия по времето на ...
29.11.2015 16:35
Световната религия по времето на Аврам е било българското тенгрианство. От което е преписвана и Библията при съставянето на юдейската религия. Сурва или Субар - Кубар е тенгриански алп - Дух(ангел). Но се е чествал през лятото. В Християнския обреден български календар се асоциира със Св.Илия. В гръцката митология която възниква на базата на култовете на заварено население с Зевс. Негов брат близнак е бил Сабан, Самар, най-почитания на юг.
Около 25 дек. се чества Рождество Марово(Нардуган, Мардукан), което станало еврейска Мардука и християнско Рождество Христово.
За празника, предновогозишния - Сурваки е писал Димитър Съселов. Описано е и от средновековните автори от Волжка България.
Южните вторични и вулгаризирани култове, в Иран и Близкия изток имат за първоизточник древнобългарската тенгрианска религиозна митология.
цитирай
11. atil - Другият „Мен Тайре” – зимния Нар...
29.11.2015 16:49
Другият „Мен Тайре” – зимния Нардуган, съвпадал с времето на сегашния месец декември. От него след покръстването останали традиции в Коледата, Сурваки и Заговезни. Този „Мен Тайре” започвали с това, че хората с маски на лицата и в най-причудливи облекла, излизали по улиците и със силна музика, звън и силни викове прогонвали нечистите духове. Тези маскирани хора наричали себе си”кукери”-„небожители”, а действали по този начин, за да не ги познаят злите духове и да избегнат тяхното отмъщение. . .
http://atil.blog/history/2011/05/01/tengrianska-religiozna-obrednost-i-mitologiia-na-drevnite-by.739218
цитирай
12. atil - Духът на мълниите, бурите и дъжда, ...
29.11.2015 16:51
Духът на мълниите, бурите и дъжда, сина на Ута-Кубар/наричали го още Бабай и Бианче/. Духът на светлината Мардукан/Нардуган/”Роден от Слънцето”. Той бил син на Ута и Туран, възприемал се във вид на дракон със змийска опашка-Атряч или Барадж, фантастичната птица Сенмурв-Симбир и гарвана Карга. Затова го наричали още Бирули, Атряч, Барадж, Симбир и Карга.
http://atil.blog/history/2012/04/16/egipet-dar-na-reka-nil.940744
цитирай
13. petril - За Танг Ра
02.12.2015 09:41
или за Тангра!?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: arhivar
Категория: История
Прочетен: 1030952
Постинги: 86
Коментари: 802
Гласове: 315
Архив
Календар
«  Август, 2020  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31