Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2015 10:25 - Кога Черно море (PONTUS EUXINUS) се е наричало Кимерийско море (CIMMERIUM MARE)?
Автор: arhivar Категория: История   
Прочетен: 10212 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 04.12.2015 11:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      Летописецът от V в. Павел Орозий  в неговата книга „История против езичниците” (HISTORIAE ADVERSUM PAGANOS) на няколко места споменава за Кимерийско море, разбирайки под последното южната част на Черно море, което стига на север до земите на колхите (лазите). Той пише: „Между колхите, които са над Кимерийското море и албаните, които живеят на Каспийското море, се издига планината Кавказ.”

image

image

Кимерийско море (МАRE CIMERICUM)  е отбелязано  на картата на Исидор Севилски (560-636), където откриваме, че една част от Черно море в миналото се е казвала "КИМЕРИЙСКО МОРЕ.

Географът Страбон  (І в. пр.н.е. – І в. от н.е.) дава сведение, че Евксинския Понт, т.е. Черно море, някога се е възприемало като „две морета“.

То „се състои като от две морета, разделени по средата от два носа. Единият е на Европа, от северната страна, а другият е от противоположната страна в Азия. Европейският нос се нарича „Овнешко чело“ (между другото Теофан, описвайки територията на „древна Велика България“ в своята хроника, споменава морския нос „Овнешко чело“ на българските земи – бел. К.М.), а азиатският – Карамбис“ [Страбон. География., ІІ, 5, 22].

image

Тоест, на изток от нос Овнешко чело (северен, европейски бряг) и нос Карамбис (южен, малоазиатски бряг) името на някогашното море е било Кимерийско море. Това е било едно малко море, по-скоро с големината на голямо езеро, но все пак е било море, понеже в елинистичната традиция съществува версията, че именно Меотида (Азовско море) е майка на Евксинския понт (Черно море). Босфорът, който е свързвал Меотида с някогашното, старо Кимерийско море, дори и в късно време (Херодот от V в. пр.н.е.) се нарича „Кимерийски боспор“ (босфор).

И така, очевидно териториите на изток от нос Овнешко чело и нос Карамбис не са били море, а брегове на Кимерийското море.

Но тогава се случил природен катаклизъм. Потопа.

Учените констатират, че приливна вълна създава Тракийския босфор, който дн. разделя Истанбул. Това събитие е свързано с навлизането на много вода, първоначално по коритото на реката, която е течала там и се е вливала в Кимерийско море, а след това с разлив и потоп, което води до наводнения на много от селища на запад от Кимерийския морски бряг, които днес са на дъното на Черно море.

image

Така едното, старото Кимерийско море, сякаш се удвоява или както пише Страбон то се състои като от две морета, разделени по средата от два носа“.

image

Надписа, който четем върху Черно море на картата е: PONTUS EUXINUS QUOD ET CIMMERIUM, ET CAUCASEUM MARE.//ЧЕРНО МОРЕ, СЪЩО КИМЕРИЙСКО МОРЕ, СЪЩО КАВКАЗКО МОРЕ. 




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. indiram - Здравей, Архивар!
04.12.2015 16:28
Интересна находка!
Любопитно ми е какво се крие (Африка и какво още) под малката карта, насложена върху втората карта.
Виждам на кръглата карта, че Индия (към която търсят път по море през средните векове) се пада на "север" (условно) както е ориентирана картата.
Много интересни карти!
Поздрави!
цитирай
2. arhivar - Благодаря...Поздрави.
05.12.2015 18:28
indiram написа:
Интересна находка!
Любопитно ми е какво се крие (Африка и какво още) под малката карта, насложена върху втората карта.
Виждам на кръглата карта, че Индия (към която търсят път по море през средните векове) се пада на "север" (условно) както е ориентирана картата.
Много интересни карти!
Поздрави!

цитирай
3. arhivar - коментар във ФБ
07.12.2015 14:57
Anton Antonov Образователно и Интересно!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: arhivar
Категория: История
Прочетен: 1390786
Постинги: 86
Коментари: 803
Гласове: 321
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930