Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2016 14:54 - Сармати в областта Кимерия. Кабинет по прабългаристика.
Автор: arhivar Категория: История   
Прочетен: 4527 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 04.02.2016 15:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
           Преминеш ли река Танаис, вече не си в Скития. Първата област, на която попадаш, е на савроматите, които, като се започне от най-вътрешната част на езерото Меотида, обитават на север земите.” (Херодот, ч. ІІ, С., 1990, с.15).

image

Река Танаис в миналото е днешната р. Дон, а Меотида е Азовско море. Херодот е написал горните думи през V в. пр.н.е.

Според Плиний Старши, живял през І в. сл. Хр., гърците наричали сарматите с името „савромати”.

image

Херодот извежда произходът на савроматите при Меотида от легендата за амазонките: „Елините победили в битката при Термодонт и отплавали, натоварвайки на три кораба амазонките, които успели да пленят. Но когато били вече в открито море, амазонките се нахвърлили върху тях и ги избили до крак. Амазонките не разбирали нищо от кораби, не можели да си служат нито с кормилото, нито с платна, нито с гребла; след като избили мъжете, те се понесли по вълните, носени от вятъра, и достигнали до езерото Меотида при Кремной. (...) Савроматите говорят на скитски език, но го говорят неправилно още от най-стари времена, понеже амазонките не го били изучили.” (Херодот, История, ч.ІІ, С., 1990, с.40, 41).

Това сведение на Херодот показва, че езика на сарматите е бил близък, но не е идентичен с този на скитите. А въпроса как си обяснява факта Херодот, че езика на сарматите е различен от този на скитите, е без историческо значение.

Фактически, по времето на Херодот (V в. пр.н.е.) земите на изток от Дон са географски ареал на кимерите, което ще рече, че не е пресилено самото име сармати (савромати) да е кимерийско, видно и от факта, че същото име, групирано от гръцки звуци, значи „гущерооки“, което няма никакъв исторически смисъл.

image

Терминът „сармати” в съчиненията на късно-античните историци никога не се е отнасял към някакъв отделен народ, а винаги към различни народи, обитаващи азиатската и европейската части на топонима Сарматия (р. Дон, т.е. Танаис, е граница между двете части).

Европейска Сарматия започва от Карпатите и свършва до устието на Дон в Азовско море, а Азиатска Сарматия е територията на кимерийски географски ареал, т.е. земите между р. Дон, Каспийско море и Кавказ.

image

И така, кимерийците, т.е. прабългарите, наистина са с азиатски произход, понеже в представите на античните и късно-античните географи Азия започва веднага на изток от дн. р. Дон. По-точно е да се каже, че произхода на прабългарите е от Азиатска Сарматия, т.е. земята между Дон, Волга и Кавказ...

 




Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: arhivar
Категория: История
Прочетен: 1390487
Постинги: 86
Коментари: 803
Гласове: 321
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930