Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2016 11:44 - Какво знаем за иранския произход на българската титла „кан“?
Автор: arhivar Категория: История   
Прочетен: 7258 Коментари: 10 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
       Към 657 г. пр.н.е. нашите предци кимерийците са били мощна военна армия в Древния изток, от която са се страхували всички народи (урарти, тогармци, табалци, фригийци, йонийци, лидийци), дори великите асирийци. Към същата 657 г. придворния асирийски оракул уведомявал, както винаги, господаря си за своите видения. Сега обаче му пророкувал, че ще има проблеми с кимерийската конна армия. Оракула в клинописна плочка до асирийския владетел, нарича нашите предци „велика сила“ (kissutu), а кимерийският цар, който по онова време се е казвал Дугдам, е обозначен с титлата “sar kissati” ("цар на вселената").

Кимерийци, наричани и "Уманманда" (Бич Божи), на етруска ваза.
image

Десетилетие по-рано кимерийците помагат на анти-асирийското въстание на мидийците и участват заедно с тях в създаването на първата иранска държава Мидия през 670 г. пр.н.е.

„В края на 670-те години в Иран избухва анти-асирийско въстание, ръководено от мидийските вождове. В него участват също манайци и кимерийци [Starr I. Gueries to the Sungod // SAA. 1990. IV. № 43-45, 48-51.], няма информация за участие на скити в бунта. Въстанието е успешно и не по-късно от 640-те години Мидия завоюва Урарту, след това Перс и става политически хегемон в региона.“
history.rodenkrai.com/new/proizhod_na_prabylgarite/za_skitskoto_nahluvane_v_palestina.html

Асирийската дума за градоначалник е вel ali (В.А.Якобсен). Урартската дума за градоначалник е bēl paŋāti (Б.Б.Пиотровски). При българите също има дума за началник на укрепление, която има корен "бал". Балтавар. Думата е засвидетелствувана в летописа „Рисала на Ибн Фадлан **[alm.sh** b.n sh.lki b.ltuar; = Алмъш, син на Шилки балтавар], а така също при персийския историк от ХІІ в. Абу-л-Хасан Бейхаки в „Тарих-и Бейхах” (История на Бейхах), който пише, че „Господар на Болгар и на тази област, която като цяло се нарича Болгар, бил емир Абу Исхак Ибрахим ибн Мухамад ибн Б. л. т. вар през 415 г. (т. е. 1024/1025 г.)”. Ибрахим, син на Мохамед, е владетел на Волжка България през 1004 - 1025 г.

Освен титула "балтавар", чийто произход е акадски (ср. с балтазар), при прабългарите, т.е. при нашите предци кимерийците, за градоначалник е използвана и иранската дума "cand" (град), чийто др. ирански корен "can" означава "копая".

Неслучайно при прабългарите, човекът който дава заповед да се направи защитен вал е "кан". Титула "кан", е стар чисто български титул от ирански произход.

Не е от български произход титула убиги, ювиги, ябгу, той е зает от тюрките авари чак след 568 г. сл. Хр., предвид на общата държава, която българи-кутригури и тюрки-авари правят в Панония. В тази държава, създадена, както вече казахме, през 568 г., аварския войник изменник на армията на Истеми, се самопровъзгласява за "каган", а българина от Дуло му е заместник. Тюркската титла за "зам. каган" е "ябгу, джабгу", оттук и българската форма "ювиги", "убиги".

През 565 г. „древна Велика България“ на Ирник е превзета от тюрките на Истеми. Ябгу Истеми, чийто брат е каган, се опитва да атакува Персия през Кавказ, но не успява. Тогава решава с по-голямата част от армията си да тръгне към Согд, за да атакува ефталитите и персите от изток.

image

През това време, както пишат Менандър и Теофилакт, 10 000 кутригури подмамили 20 000 авари от останалата в Приазовието армия на Истеми, че на запад има хубава земя. Тези 30 000 воини дезертират на запад, изгонват гепидите от Панония, разбират се с лангобардите последните да идат в Италия, и създават държава. Това е обща държава между авари-тюрки и българи-кутригури в Панония. Нея Орган през 619 г. напуска и прави съюз с Византия, а през 629 г. заедно с племенника си Кубрат освобождават държавата на Ирник от тюркско робство.

Виж подробно в Държавата на авари и българи в Панония през VІ и VІІ век.

bghistory-letopisec.blogspot.bg/2012/06/v-v.html

Но през 568 г. в Панония аварския вожд приема титлата "каган", а заместник му става българин от Дуло, който приема титлата „ябгу“, т.е. заместник на кагана. Оттук се получава „кан ювиги“, където „кан“ е стара иранска титла, а „убиги, ювиги“ е титла, която остава след 568 г. по традиция до приемане на християнството през ІХ в. от цар Борис І.

Всъщност, Борис І изоставя титлите „кан“ и „ювиги“ и се връща към изконната древнобългарска титла „sar“, която прабългарите, т.е. кимерийските владетели, имат още през VІІ в. пр.н.е.

Ето по този начин, иранската дума „кан, канд“, означаваща „град“ е възприета от българите. Изглежда това става още по времето, когато кимерийците участват в създаването на Мидия през 670 г. пр.н.е., понеже според арабския хронист Абу Рейхан Мохамед ибн Ахмед ал-Бируни (973-1048): „Първият човек е бил не Гаюмарс, а Гомер“.

Тоест, Бируни, който е роден в гр. Кят, старата столица на Хорезм, ни е дал едно интересно сведение, според което древния ирански прародител Гаюмарс е едно и също с библейския Гомер, под чието име в библията се има предвид кимерийския народ (гимери, гамири).

Бируни дори смята, че Гомер „бил вожд на племе и е имал дълъг живот. Заселил се в горите Дунбавед и властвал там, докато не станало делото му велико…(Бируни Абу Рейхан. Памятники минувших поколений; Пер. и прим. М. А. Салье // Избранные произведения, Том I. Ташкент: Фан, 1957).

image

Всъщност, Дунбавед или Дамаванд е гора на североизток от дн. Техеран, както се вижда на картата, т.е. вероятно една част от кимерийците не само активно участват в създаването на държавата Мидия, но и се заселили в нея.

Така че тук трябва да търсим „иранския връзка“ с българската прародина, а не с държавата Бактрия, която в нито един източник не е назована Балхара. Тази страна се нарича Бактрия. На древ.персийски Baxtris, на вавилонски Ba-ah-tar, на египетската стела Бентреш, открита в Карнак - Bekhten...




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. iliyanv - Балтавар, ама друг път!
15.03.2016 13:42
Титлата е "йълтавар" - тюркска управленска титла, документирана в пътеписа на Ибн Фадлан при волжките туземци диваци пълхар-болфар, които до 13 век не знаели да използват камъка като строителен матрял и се учили да ходят на два крака.
Само в измислените писания на мангало-татарина Нурутдинов и сеновския измамник има такава титла "балтавар", с извинение.
Дори първокласниците в България знаят, че българска упхравленска титла "КАН" не съществува! С тази глупава статия стигаш дъното на излагането. Нещастен пантюркист.
цитирай
2. letopisec - 1. iliyanv ,на очите си ли да вярвам или на твоите щения, Йлдъсчо?
15.03.2016 13:47
В оригиналния текст на Ибн Фадлан открит от Тоган в Иран.....[alm** b.n sh b.ltuar; = Алмъш, син на Шилки балтавар
цитирай
3. iliyanv - Гений безмозъчен, ти май само на български можеш да сричаш
15.03.2016 14:58
Американско издание 1979 г. на университета в Индиана, превод от арабски: „When the letter of Almish ibn Shilki Yiltawar, the King of the Saqalibah reached ...”

Второ руско издание от 1956: " Сказал Ахмед ибн-Фадлан: Когда прибыло письмо 14 Алмуша сына Шилки йылтывара , царя..."
цитирай
4. letopisec - Тоест, Вие ми давате американски превод, правен от някой тюрколог, а не искате да приемете оригинала? Съвсем изтрещяхте!
15.03.2016 15:07
iliyanv написа:
Американско издание 1979 г. на университета в Индиана, превод от арабски: „When the letter of Almish ibn Shilki Yiltawar, the King of the Saqalibah reached ...”

Второ руско издание от 1956: " Сказал Ахмед ибн-Фадлан: Когда прибыло письмо 14 Алмуша сына Шилки йылтывара , царя..."

цитирай
5. iliyanv - Оригинал ?! Ха-ха-ха, карлуковския пантюркист
15.03.2016 16:09
иска оригинала!!??!!
Никой не е виждал оригинала уа, съществува само ЕДИН ЕДИНСТВЕН ПРЕПИС на Фадлан. Българският превод, от който ти зубриш, щото освен български друг език не отбираш е ПЪЛНО МЕНТЕ. Преводите са от арабски, направен от топ известни арабисти. Кьорав ли си, че руския и американския превод са напълно еднозначни?
цитирай
6. letopisec - 5. iliyanv
15.03.2016 16:51
Togan, A. Zeki Validi. Ibn Faḍlan’s Reisebericht. Lepizig 1939......През 1923 г. бяха намерени от Тоган /1890-1970/ в ирански архиви цялостен текст на ръкописа на Фадлан....Илиянчо с гръцко "н" на флексията си отзад, не се бой, ще те ограмотя...Ще станеш като Спароток, като ме видиш и ще рипаш на крака...Обещавам да те ограмотя.
цитирай
7. syrmaepon - Копае ровове ? Канът? Едва ли... )
16.03.2016 14:59
"Обикновено титулът каган, който е характерен за хазарския владетел и се употребява и за някои руски князе се тълкува от китайското ke̯ "велик" и „kuan "управител", от което се получава „велик управител”. Ако вземем предвид тюркската дума „къан” означаваща кръв и употребявана и в смисъл на род, потомък бихме получили израза „велика кръв”, който е еднозначен с изразите „бяла кост” и „синя кръв”.
Например споменатото име на аски предводител от Иезди ад –Дин в „Книга на победите” – Буракан, Бурикан, Бьорекан може да се преведе като „вълча кръв” или „потомък на Вълка”. По този начин бихме могли да приемем, че „кан” или „кана” в българските титулни и длъжностни изрази изписани в епиграфиките можем да тълкуваме като кръв, род, потомък."

http://syrmaepon.blog/history/2014/06/23/ot-kryv-boilska-bagatur.1275533
цитирай
8. arhivar - Вижте проф. Рашев, валовете!!! NB
16.03.2016 16:52
По нашата страна е пълно със землени укрепителни съоръжения от които се вижда каква е била ролята на българите след 680 г., по запазването на границите. Още в „Българския апокрифен летопис“ от ІХ в. пише, че Аспарух „създаде велик презид от Дунава до морето“.


„Споменът от тези съоръжения се е пазил векове наред в народната памет“, пише проф. Рашев, който положи най-много усили за тяхното изучаване. Тук ще покажем негови материали от статията му „Раннобългарски землени укрепителни съоръжения“ в сб. Български средновековни градове и крепости, т.1, Варна, 1981, с. 16-44.
цитирай
9. elcho - Ти си напълно прав arhivar !
16.03.2016 18:54
Тези валове са от Черно море и по-голямата част от тях са в Румъния, където се виждат и до днес леки възвишения. Но това би трябвало да го знаят колегите, защото за тях се знае отдавна.

Постингът ми хареса с картите които си приложил !
цитирай
10. atil - Сирмa е прaвa зa " Кaн" - ...
17.03.2016 14:33
Сирмa е прaвa зa " Кaн" - бългaрскa титлa, носенa и от Борис - кaнaс, формaлно и от Симеон зaщото титлaтa - Цъсaр(Цaр) признaвaт чaк нa Петър. Рaвностойнa нa вaсилевс. Зa кaквото и билa борбaтa след покръствaнето - зa рaвностойнa християнскa титлa.
Титлaтa "бaлтaвaр" е още по-бългaрскa, в Близкия изток я зaемaт от бългaрите aетомaтично по трaдиция без дори дa знaят кaкво ознaчaвa и кaк се превеждa. Тя е синоним нa Иджибaк, идвa от тaмгaтa нa цaрския род - бaлтaвaр - тризъбец. Бaлтaтa( брaдвa) символизирaлa влaсттa нaд горските територии a лъкa - вaр, бер, - символизирaл влaсттa нaд степните територии. Във Волжкa Бългaрия се е употребявaлa трaдицоонно зa дa се подчертaе приемственносттa с древен Идел. Оттaм, откъдето дaлеч преди новaтa ерa, титлaтa " бaлтaвaр" отишлa нa юг.
цитирай
11. letopisec - И аз мисля, че иранския произход е важен, не сме тюрки...
18.03.2016 09:23
elcho написа:
Тези валове са от Черно море и по-голямата част от тях са в Румъния, където се виждат и до днес леки възвишения. Но това би трябвало да го знаят колегите, защото за тях се знае отдавна.

Постингът ми хареса с картите които си приложил !

цитирай
12. letopisec - Няма "древен Идел", това е болшевишка идея на Максуди и Тоган, но Сталин и Ленин ги натириха и те избягаха в Турция.
18.03.2016 09:24
atil написа:
Сирмa е прaвa зa " Кaн" - бългaрскa титлa, носенa и от Борис - кaнaс, формaлно и от Симеон зaщото титлaтa - Цъсaр(Цaр) признaвaт чaк нa Петър. Рaвностойнa нa вaсилевс. Зa кaквото и билa борбaтa след покръствaнето - зa рaвностойнa християнскa титлa.
Титлaтa "бaлтaвaр" е още по-бългaрскa, в Близкия изток я зaемaт от бългaрите aетомaтично по трaдиция без дори дa знaят кaкво ознaчaвa и кaк се превеждa. Тя е синоним нa Иджибaк, идвa от тaмгaтa нa цaрския род - бaлтaвaр - тризъбец. Бaлтaтa( брaдвa) символизирaлa влaсттa нaд горските територии a лъкa - вaр, бер, - символизирaл влaсттa нaд степните територии. Във Волжкa Бългaрия се е употребявaлa трaдицоонно зa дa се подчертaе приемственносттa с древен Идел. Оттaм, откъдето дaлеч преди новaтa ерa, титлaтa " бaлтaвaр" отишлa нa юг.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: arhivar
Категория: История
Прочетен: 1385663
Постинги: 86
Коментари: 803
Гласове: 321
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031