Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2016 10:50 - Учебната програма по древнобългарска история за началното и средно образование.
Автор: arhivar Категория: История   
Прочетен: 9588 Коментари: 12 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      Учебната програма по древнобългарска история за началното и средно образование трябва да включва:

image

        „Жива старина” е периода на българската история до 680 г.:

Кимерийски произход на българите. Кои са кимерийците (разликата между кимерийци, траки и скити. Общото между тях.)?

image

Първи сведения за кимерийската антична история (Омир, хераклейските логографи, асирийски клинописи).

image

Кимерийците като военен хегемон на Древния свят през VIII VII векове преди новата ера. Що е „Древен свят”, държави (Шумер, Елам, Гутия, Асирия, Юдея, Урарту, Гамирая, Колхида, Мидия, Вавилон)?

image

 Залезът на Урарту и Гамирая, общата кавказка съдба на бунд (урарти) и кимери.

Защо урартите нарекоха кимерийците с името „хини, хони, хуни” и какво означава то? Антични сведения за името „хуни” след VI в. пр.н.е.  (9 яшт на Авеста).

Идването на иберите в края на IV в. пр.н.е. на териториите на дн. Грузия и преселението на кимерийците на север от Кавказ.

Защо скитите нарекоха кимерийците с името „бал”? Произход на етнонима „българи”!

Легендата за кимерийския цар и принцовете Утигур и Кутригур. Българската същност на утигури и кутригури.

Българите създават ядрото на хунския съюз.

Хунът Грумбат и съюза на неговите хуни (хион, хионит) с персийския цар Шапур II през 357 г. от н.е.

Хунската военна инвазия в Европа от средата на IV в. до 453 г.

image

Учредяване на династията на българите Дуло: Донат (Дуло, прозвище Мундзук), Хератон (Руа, прозвище Улдин), Бледа, Атила, Елак, Динцик, Ирник).

Краят на Хунската империя през 469 г. и създаването на Велика България от Ирник.

image

Ирник – цар на Персия в периода 484-488. Българо-персийски династични бракове. Кои са всъщност ефталит. Създаване на ефталитската държава. Истинското име на ефталит на монетите е хион (хуни).

Данни на късно-античните летописци Псевдо-Захарий Ритор, Йешу Стилит, Бар Ебрей и др. за  идентичността на атиловите хуни с хионит и ефталит.

 Каганатските тюрки поробват Велика България през 565 г.

Кубрат освобождава Велика България през 629 г.

Епохата на Кубрат – депортация на славяни на Балканите, създаването на Хърватия. Кубрат и Византия.

Хазарите – произход от суварите. Създаването на Хазарския каганат през 669 г.

Съдбата на Аспарух и създаването на България през 680 г. с територия от Днепър до Стара планина.

Алцековете българи в Италия. Българите в Хазария, създаването на Волжка България.

image

Допълнителни уроци:

1). Създаването и съдбата на държавата Авария от българи и авари след 568 г.;

2). Куберовите българи.

3). Венети, славяни и анти. Преселения на славяните на запад от р. Висла и Карпатите.

4). Защо не е правилен термина „прабългари”? Има ли разлика между „склави”, „словени” и „славяни” ?

5). Ролята на траките и славяните в държавата на Аспарух.

ВИЖ ОЩЕ: www.facebook.com/DrevnoblgarskataIstoria/

На вниманието на министър Кунева:

image




Гласувай:
10


Вълнообразно


1. appen13 - Кретен !
03.06.2016 20:36
Кретенизмите на едно АГРЕСИВНО неграмотно провинциално ПАРВЕНЮ !
"Историческа логика" в стил "Той се казва Трайчо, значи е от тракийски произход. А онзи е Гошо и е от готски произход"
Да се смеели човек, да плаче ли ?
цитирай
2. indiram - Здравей, Архивар!
03.06.2016 22:53
... Значи, не четох до край, щото мисля, че.... все още ИсториЯта на БългарИте, е неясна... в този смисъл, пак се заблуждават учениците - а те са ново поколрение, много напред, владеят по-добре от теб машинките и са... втренчени в тях, само да ги зърнат....
Четейки, какво ще се учи - аз в кой клас да се върна...
Родителите ми са над 70 години и още помнят - На нивата, На прощаване, На...

Минаха ли 100 години, че да влезе Събитие в Историята

Какво се е случило с народа ни в годините от 542 - до 1603-1605?

поздрави!
цитирай
3. syrmaepon - Не мога да разбера, защо всеки лаик ...
04.06.2016 09:59
Не мога да разбера, защо всеки лаик тръгнал да гради теза за българите бърза и да съставя учебна програма ? А не е ли по-честно за учениците да има урок, където да им бъде обяснено, че тези има много - някои подкрепени с едни факти, а други почти без такива.
цитирай
4. arhivar - Дами и господа,
04.06.2016 10:55
теорията за кимерийски произход на българите е, както знаете, на Г.С.Раковски. Недейте става смешни да омаловажавате Раковски.
цитирай
5. letopisec - Вече знаем, че произходът на бъл...
04.06.2016 20:11
Вече знаем, че произходът на българите е кимерийски.


Но кои са кимерийците?



Името на кимерийците като Gimir/Gamir, е съхранено в асирийските клинописи от VІІІ-VІІ в. в. пр.н.е., в Библията (Гомер) и в арменските късно-антични летописи, дори във фолклора на грузинския и осетинския езици.



На древните гърци името става известно, чрез посредничеството на лидийския език, в който - както показа кимеролога Асколд Иванчик (а И. М. Дяконов се съгласи с тази хипотеза и изостави своята, че посредник е бил тракийския) - отсъства звука "г" и се изговаря "к".

Първи сведения на гръцки за кимерийците има при Омир в Одисеята, където те са с "к": Κιμμέριοι.

Първите сведения, които са съвременни на кимерийците, са в асирийските клинописи от VІІІ-VІІ в. в. пр.н.е. и те ни очертават т. нар. "исторически кимерийци", чието присъствие е на териториите на юг от Кавказ, в Древния изток, т.е. Предна Азия и Месопотамия, а така също на териториите на Мала Азия и Йония.



Тяхната държава Гамирая е първоначално на север от Урарту, в Задкавказието, откъдето започва инвазията на гимерите.

Забележително е, че дори в V в. от н.е. арменския историк Тавстос Бузанд не познава топоним Кападокия, а го именува Гамирка (Агатангелос също упоменава топонима).



През ІV в. от н.е. пък Павел Орозий нарича южното Черноморие от Синоп до Колхида (Лазика): "Кимерийско море".



Пикът на анатолийската мощ на камирците е през втората половина на VІІ век пр.н.е., когато те са хегемон в земите от Синоп до Йонийско море.



Възхода на лидийската държава спира устрема на камирците и след няколковековно съществуване на Гамирая (асирийски клинописи), те напускат Мала Азия и през Задкавказието се връщат в Предкавказието и Приазовието.



През V век пр.н.е. Херодот знае за тези кимерийци, те владеят керченския провлак, който се казвал, според него, Боспор (т.е. босфор) Кимерийски.











Раковски публикува през 1865 г. в Букурещ, в книгата си „Българска старина“, текст, даден му през 1856 г. в Белград от хаджи Найден, книгопродавец от Пазарджишко.

Летописът е донесен от манастир в Атон.



Вижте този текст: защо летописецът от Атон ги нарича "Гимери и Кимери"? В асирийските клинописи и в Библията, те са Гамири, Гомер...В спомените на арменските писатели Тавстос Бузанд и Агатанагелос местността Кападокия е известна с по-старотто й име - Гамирка... При гръцките писатели още от времето на Омир и след това, при Херодот, Калин, Страбон и т.н., те са изписани с "к" като Κιμμέριοι (кимерийци)...

Иванчик, както казахме, предполага, че посредник при усвояване на името от гърците, са били лидийците, където няма "г" в началото, а се препредава с "к"....

Сега забележете нещо важно...

Българският хронист в Атон, чийто ръкопис в 1856 г. е предаден от хаджи Найден на Раковски в Белград и през 1865 г. Раковски го публикува в книгата си „Българска старина“ на стр. 200 фототипно, знае кимерийците, не само с гръцкото кимери (Κιμμέριοι), но и... като "ГИМЕРИ", при положение, че до 1865 г. асирийските клинописи не са преведени и не се знае, че асирийските текстове ги изписват "Гамири" (Gimirraia), т.е. с „г“ в началото.

Г.С.Раковски. Българска старина
books.google/books
цитирай
6. letopisec - На 30 януари 1844 г., Георги Рако...
04.06.2016 20:12
На 30 януари 1844 г., Георги Раковски е арестуван заедно с баща си в Котел. Те са наклеветени от котленски чорбаджии, че готвят бунт. В жалбата написана от тях до видинския управител срещу Георги Раковски и баща му пише: "Сега ефендим - Стойко има едно момче, на име Сава, ходил по Европа, а сега дошел, ефендим, тук ат да язди, калъч върти и псува турците, рода и вярата им. Тъй като градът не може да поръчителства за тези хора, ние не искаме да ги имаме помежду си. Отървете ни от тях!"



На 31 януари двамата са изпратени през Търново за Русе, където остават в затвора до 22 февруари. На 23 февруари оковани във вериги, Георги Раковски и баща му Стойко са изпратени към Цариград, където прекарват 3 години в затвора.

През 1910 г. биографа на Раковски, ни дава невероятни сведения в книгата си: Д-р Боби Петровъ. Биография на Георги Стойковъ Раковски, С., 1910.

Биографа не ни дава подробности как Раковски си е отмъстил на продажните чорбаджии, те са били петима и клеветят сина и бащата, за да им съсипят бизнеса.

Има обаче подробности, които ни помагат да се досетим как е отмъстил Раковски за баща си.

След като излязъл от затвора Раковски става близък с турската администрация в Цариград, благодарение, че е учител по френски на дъщерята на външния министър на султана. Той използва тези връзки с Високата порта и успява да купи годишните налози на Узунджовския панаир. Тоест, от него е зависело дали клеветниците чорбаджии от Котел ще могат да продават на панаира или ще фалират, тъй като основно стоките си българските търговци са продавали по панаирите, а Узунджовския е бил най-големия.

След това Раковски прави бизнес още няколко години и решава да се отдаде изцяло на културно-историческа и революционна дейност.

Той е бил лично приеман в княжеските дворци в Белград и в Черна гора и през 1862 г. в Белград организира един полк от около 600 души доброволци, пристигнали специално при Раковски, за да ги поведе да освобождават България. Това е всеизвестната Легия.

За Раковски легията е „Българско привременно началство“, създадено през 1862 г. със собствен печат и с цел полка да използва сложната обстановка между Сърбия и Турция, за да нахлуе в България и да я освободи от турското иго. Но става така, че легията воюва само в помощ на сърбите срещу турски гарнизон в Белград, за което по-късно сърбите не направиха даже един прост камък с лика на Раковски и Левски.

Паметник с ликовете на Левски и Раковски ще бъде открит в Белград на 18 декември 2007 г., съобщиха от Столична община. Паметникът е изработен в София от известния наш скулптор Георги Чапкънов .
Инициатива е на Национална асоциация "Георги Стойков Раковски" и Общобългарски комитет „Васил Левски", подкрепени от Столичната община и Белградската скупщина и е изцяло финансиран от Алианц България ЕООД.

А нашите бойци са основната сила на сръбския княз по онова време. Между тях изпъкват имената на войводите Дядо Илю и Христо Македонски, дошли направо от Балкана с четите си. Стефан Караджа, Васил Левски, Васил Друмев, В.Д.Стоянов и мн. др. Лично сръбския княз е ходил да им благодари в окопите.




Г.С.Раковски е направил много и като историк, но трудовете му бяха недостъпни за обикновения българин. Те не бяха преиздавани по време на социализма, нито бяха издавани фототипно.
Днес, благодарение на американските библиотеки в Харвард, Мигичан, Индиана и Станфорд имаме възможност да прочетем в оригинал Раковски и да чуем неговото послание.


Горски пътник, Нови Сад, 1857
Показалец или ръководство как да се изискват и издирят най-стари чьрти нашего бытиа, языка, народопоколениа, стараго ни правлениа, славнаго ни прошествиа и проч.Чяст първа. Одеса, 1859
Неколко речи о Асеню Пьрвому, 1860
в. "Дунавски лебед", 1860-1861
Българска старина, 1865
Българските хайдути, 1867
цитирай
7. letopisec - Раковски - възрожденски историк. ...
04.06.2016 20:14
Раковски - възрожденски историк.

https://www.facebook/%D0%A0%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BA-852326488212661/
цитирай
8. indiram - ...
04.06.2016 22:58
Какво би се получило, примерно, ако завъртим пръстена на 180 градуса (първата картинка) и което е горе стане долу, а което е долу стане горе?

Поздрави!

цитирай
9. bls - много точно казано
04.06.2016 23:45
indiram написа:
Какво би се получило, примерно, ако завъртим пръстена на 180 градуса (първата картинка) и което е горе стане долу, а което е долу стане горе?

Поздрави!


цитирай
10. scythe - Ако се отнася за образованието, то правилното решение е ...
06.06.2016 22:16
История на българския народ ... до 632, и История на България (като държава) след това.
цитирай
11. arhivar - Вас кой Ви излъга, че Велика България е създадена през 632 г., създадена е през 465 г. от Ирник, както пише в Именникът ни...
07.06.2016 11:16
scythe написа:
История на българския народ ... до 632, и История на България (като държава) след това.

цитирай
12. scythe - :):):)
08.06.2016 21:52
Без коментар ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: arhivar
Категория: История
Прочетен: 1390405
Постинги: 86
Коментари: 803
Гласове: 321
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930