Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2017 15:00 - Турците на Истеми идват от Алтай, не хуно-българите.
Автор: arhivar Категория: История   
Прочетен: 13752 Коментари: 5 Гласове:
1

Последна промяна: 03.02.2017 15:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
          През 565 г. тюркската каганатска армия на ябгу Истеми превзема “древна Велика България”, основана през 465 г. от Ирник, третият син на Атила. Държавата на местните предкавказки български племена утигури и кутригури е поробена. Това е първото появяване на алтайските тюрки на запад от Волга. Техните пълчища анексират Велика България, която през 629 г. Кубрат и Орган освобождават.

image

Тюрките на ябгу Истеми идват от Алтай и за първи път през средата на VІ в. се появяват на запад от устието на Волга.

          В средата на VІ в. тюркските пълчища са много мощни. След като превзема Кавказ и Приазовието, тюрките отиват да воюват на изток от Персия с ефталитите. Част от тюрките-авари остават да се разпореждат във Велика България.

През 568 г., докато Истеми воюва с ефталитите в Согд, 10 000 българи-кутригури подлъгват 20 000 авари-тюрки и заедно дезертират от Кавказ на запад. Стигат до Панония, тюрките изобщо не са знаели дотогава за западните земи, както става ясно по-късно от самопризнанията на Турксанаф пред едно византийско посолство.

Българи-кутригури и авари-тюрки през 568 г. правят обща държава в Панония. Аварският войник-дезертьор се самообявява за каган. Когато Истеми научава за това е бесен и се заканва, че като се върне, ще накаже изменниците (Менандър, Теофилакт). Все пак, самият Истеми е ябгу, т.е. зам. каган, а някакъв дезертьор-авар се самообявява в далечни западни земи за каган…

Българският заместник на аварския каган в общата държава в Панония приема тюркския титул “ябгу” (т.е. зам. каган) и оттогава до християнското покръстване на българите при Борис І през 865 г., този титул е бил традиционен за нашата държавна аристокрация… като “канас юбиги” (KANAΣYBIΓI), т.е. кан ябгу…

Някои тюркски титли едва след 568 г. навлизат сред българската аристокрация и съществуват до приемането на християнството през ІХ в. от цар Борис І. Това е техния произход сред българите.

По времето на византийският император Тиберий (578-582) при тюрките в Предкавказието е изпратено византийско посолство, начело с Валентин. Посланикът тръгнал по море от Константинопол до гр. Синоп на южното Черно море, оттам преплувал на север до гр. Херсон, минал пеш през „планината Таврики” (Менандър), а след това „на коне през равнината, в която имало много блата” (около Азовско море) и влязъл в „страната Аккаги” (Абхазия). Оттук отишъл направо при военния лагер на тюркския наместник Турксанф.

По това време, пише Менандър от VІ в., утигурите имали собствен управник на име Анагей (очевидно е, че това име не е тюркско), който бил васал на Турксанф, но разполагал и с определени правомощия. Така например Анагей бил назначил една жена, която да е началник на „страната Аккаги, вероятно Абхазия.

Турксанф посрещнал недружелюбно посланик Валентин и му казал с обиден тон: „Вашият цар (Тиберий) в подходящо време ще получи наказание за това, че той докато води с мен дружествени беседи, (зад гърба ми) сключи договор с вархоните, които са мои роби, избягали от своя господар. Вархоните са поданици на тюрките и те ще дойдат при мен, когато им заповядам. И дори само като видят конете, които ще изпратя срещу тях, ще избягат в преизподнята. Когато се осмелят да погледнат към нас, не от мечовете ще бъдат убити, а от копитата на конете ни ще ги смажем като мравки. И да знаете, че проклятието ми ще се сбъдне, относно вархоните” (фр. 45).

Тюрките на Турксанаф.
image

Гневната реч на Турксанф демонстрира, че тархана на армията на тюрките в Предкавказието, е наясно със съдбата на създадената през 568 г. панонската държава между тюрки-авари (вар) и кутригури-хуни (така наречените от него “вар/хони”) и с успехите й в Европа.

Що се отнася до утигурите, Турксанф е доволен. Той казва на Валентин, че те първоначално се „противопоставили на непобедимия тюркски народ, но останали излъгани в надеждите си”. Утигурите, рекъл тархана, „са наши поданици, те станаха наши роби”. Менандър пише, че вожда Турксанф бил „човек високомерен и тщестлав” (фр.45).

Ето доказателство от извори от VІ в., че утигури и кутригури не са тюрки. Те са били възприемани от тюркския военачалник като чужди, като победени, като „роби“. Тези български племена не са дошли от Алтай…




Гласувай:
4


Вълнообразно


1. iliyanv - Човече, дислексията ти напредва с всеки изминат ден
04.02.2017 11:16
Потърси квалифицирана помощ дорде е време. Само с репейно мляко няма да се получи.
цитирай
2. bls - Тракедонисдта на Даниела Василева, Мошев и Спароток пак е на горещата линия...Боже, събери си вересиите
04.02.2017 15:57
iliyanv написа:
Потърси квалифицирана помощ дорде е време. Само с репейно мляко няма да се получи.

цитирай
3. get - Милчев, повествователната ти а от ...
04.02.2017 22:16
Милчев, повествователната ти а от там и логическата аргументация за ТУРЦИЗМА НА АВАРИТЕ КУЦА?
- Това по причини ДВЕ, упоменати в изворите?
1. Турците ПРИ ПРВОТО СИ ИДВАНЕ до Волга НЕ Я ПРЕКОСЯВАТ! Връщат се обратно в Азия централна където в съюз с персите В ЕДНО-СЕДМИЧНО СРАЖЕНИЕ побеждават армията на ЕФТАЛИТИТЕ!
2. ВТОРИ ПЪТ СЕ ЯВЯВАТ НА И ПРЕКОСЯВАТ ВОЛГА след тази победа над ЕФТАЛИТИТЕ ... което ме навежда на мисълта ЗА РОДСТВЕНОСТ между ЕФТАЛИТ и тези които стават известни под името "авари" ?
Забележка: Отделно имаме в писмен източник упоменаване, че бягащите от Истеми не били истинските авари?
- От което ... категоричността ти да извеждаш ТЮРЦИЗЪМ ПО ОТНОШЕНИЕ на псевдо-аварите мисля е необоснована! Допълнително от изследвани аварски погребения нямаме КАТЕГОРИЧНИ ПРИЗНАЦИ ЗА ТЮРКСКА а по-скоро за население с нетюркски произход?
- На първо време можеш да прочетеш дадената археологично-справочна документалистика в статията за аварите от Уикипедия от унгарски проучвания на погребения: антропология и погреабален инвентар?
цитирай
4. shtaparov - Исках да гласувам "ЗА" ...
05.02.2017 17:05
Исках да гласувам "ЗА" статията но се въздържах,като видях версията че Българите били поробени от тюрките- с нея не съм съгласен понеже в "Именника" и в историческите документи няма дори намек за такова поробване. По-скоро тюрките са ограничили силно територията на Велика България до меридиана "Централен Кавказ-Волгоград-Ледовит океан",на запад от която почти никак не успели да проникнат заради мощната съпротива на Българите,които не позволили на нито един тюрк да стигне Дунав,Днепър,Карпатите или европейските провинции на Римската империя,освен ако не е техен роб. В ония години Българите ограничили силно своите набези срещу Римската империя не защото били поробени от някого,а защото всичките им армии били ангажирани на изток,за да спират тюркските нашествия срещу Европа.
цитирай
5. atil - Правиш си гаргара със източниците. ...
09.02.2017 10:49
Правиш си гаргара със източниците. А заглавието е обикновена опашата лъжа. Човек ще помисли че и ти като мнозина други не знаеш за какво приказваш и за кого...
Нищо не навлиза от тюрките при българите ами обратното и то много отдавна.
Българската държава не е основана в тия измислени тук години а си съществува през цялото време. Българите сключват генерално споразумение да плащат данък на Тюркския каганат заради "тяхното ненападение". Нищо повече. Кутригури-муртригури и прочее са имена на хунобългарски племенни групировки. На юг. Цялата диаспора в Източна Европа е обединена от Кубрат, който отхвърля данъка на тюрките на изток и прогонва аварите на запад. Аспарух ги прогонва и от Долнодунавската равнина по-късно. Аварите са последните хуни дошли именно от Средна Азия(това е бая обширно място и не се състои само от пустини и полупустини в бившия СССР) . Затова са в дружески отношения с българите отначало. А редица български родове отиват на служба при тях.
Не ща да влизам в хор с такъв кретен като този Илиян например, та да те критикувам безогледно, но продължаваш с "целевите занятия" и уйдурмите. Малко ли ни бяха професионалните манипулатори та да се нароят и толкова любители от този сорт след като дойде демокрацията...?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: arhivar
Категория: История
Прочетен: 1385532
Постинги: 86
Коментари: 803
Гласове: 321
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031