Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2017 16:46 - Защо Дуло е бащата на Атила?
Автор: arhivar Категория: Политика   
Прочетен: 18706 Коментари: 16 Гласове:
4

Последна промяна: 31.01.2017 16:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
          imageАтила умира през 453 г.

image

Около 423 г. умира владетеля на хуните Донат, който след 406 г. създава централизирана хунска държава. Че е направил реформа и обединил племената под общ скиптър, става ясно от факта, че от 375 г. до 406 г. аланите са под ръководството на хуните като са равнопоставени с основното българско ядро на империята, но през 406 г. аланите очевидно недоволни от нещо поемат по свой път и заедно с вандалите пресичат Рейн на запад и навлизат в Галия.

Защо аланите напускат хуните и земите на Мундияк (Мунтения в дн. Румъния), е трудно да се каже, ако се няма предвид началото на централизираната държавна деятелност на Донат точно в този период, по обвързване на различните племена в клетвен съюз към Хунската държава. Че е имало такъв клетвен договор, пише историка от V в. Олимпиодор. Донат бил „коварно излъган от клетва“ и „бил престъпно убит“.

В периода  410 - 420 г., според американският изследовател на хунската история Ото Менхен-Хелфън, летописецът от V в. Олимпиодор участва в посолство на западния римски император Хонорий до хунския рикс (цар) Донат.

books.google.bg/books

Името на този хунски владетел „Донат”, според изследователите, е латинизира форма (при това срещана често) на  оригиналното име на хунския цар.

Кое е това оригинално име и защо предполагаме, че именно това е Дуло, бащата на Атила и родоначалника на българския династичен род Дуло?

Целият текст на летописа на Олимпиодор е изгубен. Откъс от него е преписан и съхранен от патриарха на Константинопол Фотий през Х в. в неговата Библиотека.

image

Ето преразказаният текст на Фотий: „Той (Олимпиодор - б. ред.) разказва за Донат, за хуните, за невероятното умение, с което кралете им (рикси) стреляли с лък, и за това как той, като историк, бил изпратен с посолство при тях и при Донат; пише за своето трагическо пътуване по морето и за опасностите, и за това как Донат, коварно излъган от клетва, бил престъпно убит. Също за Харатон, първият от риксите (владетелите на хуните - б. ред.), който бил обладан от гняв, заради убийството и как императорските дарове го успокоили. Това е съдържанието на първите десет книги от неговата история” (§ 18).

В осемнадесет параграфа, всеки от по няколко изречения, Фотий преразказва всички книги на Олимпиодор. Това несъмнено оказва ущърб на дошлите до нас сведения. Що се касае до интересуващият ни „фр. 18”, е видно, че Фотий е редуцирал едно пространно изложение на Олимпиодор, в което се разказва за хуните и което предшества с няколко десетилетия летописа за тях на Приск Панийски, който ги посещава през 448 г.

Основната хунска фигура в текста на Олимпиодор е Донат.

  Олимпиодор във „фр. 17“ посочва топоним с името „Мундияк”. Ето защо, когато през VІ в. Йордан пише, че бащата на Атила се е казвал „Мундзук”, трябва да виждаме в това прозвище на Донат, което му е дадено от подчинените му, във връзка с топонима „Мундияк”, упоменат в началото на V в. от историка Олимпиодор. Тази територия, известна и като Мунтения, е на север от дн. Букурещ, тя е завоювана от хуните още в началото на V в. от Рим.

Западно-римското посолство на император Хонорий (ум. 423 г.), в което участва и историка Олимпиодор, е отправено към Донат. Това посолство е станало между 410-420 г.

Името на владетелят на хуните Дуло, чиято латинизирана форма е „Донат“, е незаслужено пренебрегнато от историците, в едно обаче те са прави. Липсват сведения за Донат, но понякога отсъствието на данни е също информация.

Очевидно е, след като посолството, в което участва Олимпиодор, отива при Донат, че това е фигурата, която олицетворява властта на хуните в първата четвърт на V в.

Донат не е известен наистина като участник в хунските помощни подразделения на западно-римският префект Стилихон (405 г.), той не е популярен като Улдин, неговата роля е очевидно на територията на Мундияк и той на румънските и унгарските земи обвързва хетерогенните хунски племена с „клетвен договор”, както пише Олимпиодор.

Донат, т.е. основателя на династията Дуло, е бащата на Атила. След неговата смърт около 422 г. на трона е чичото на Атила, а след това властта преминава временно в Бледа, по-големия брат на Атила. Атила става самодържец през 445 г. и управлява до смъртта си през 453 г... Осем години!

Осем „златни години“ от все още ненаписаната историята на хуно-българската хегемония в Европа и на неизвестната биография на Атила от българския род Дуло (Донат).




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. iliyanv - Доналд Тръмп също е от рода Дуло, пърдон Донат.
24.01.2017 17:50
Прадядо му е четвърти братчед на шуренайката на свекървата му, който е прапраплеменник на Атила и пряк потомък на Аспарух.
Има дни на безплатната психиатрична помощ, възползвай се от възможносттататараттатата.
цитирай
2. letopisec - Македонизма и тракедонизма нямат бъдеще...
25.01.2017 09:08
iliyanv написа:
Прадядо му е четвърти братчед на шуренайката на свекървата му, който е прапраплеменник на Атила и пряк потомък на Аспарух.
Има дни на безплатната психиатрична помощ, възползвай се от възмоносттататараттатата.



Кохортата около платената групировка Спароток трябва да са наясно, че историческата наука е въпреки всичко наука, а не пропаганда. Трако-словенската доктрина е ненаучна.
цитирай
3. syrmaepon - Има ли някаква връзка Донат с Улдин 2
25.01.2017 10:00
Има ли някаква връзка Донат с Улдин 2
цитирай
4. syrmaepon - Донат повече ми прилича на Донар
25.01.2017 10:05
В епосі континентальних германців столиця готів називалася Данарштадт (місто Донара — бога грому і війни).
цитирай
5. arhivar - Всъщност Улдин е прозвище на Хератон, брата на Донат...Ср. Улдин/ултинзури
25.01.2017 10:18
syrmaepon написа:
Има ли някаква връзка Донат с Улдин 2


През 408 г., по време на новият рейд в Тракия на Улдин (първият рейд за връщане на дезертирали васални племена е през 405 г.), с който е целял подновяване на старите данъчни уговорки и при възкачилият се в 408 г. нов византийски император Теодосий ІІ, от хунската армия дезертират скири и други племенни войници, съблазнени от римския начин на живот. Улдин се спасил на север от Дунав само със „собствените си хора”.

Всичко това показва, че в периода 405 г. – 408 г. при хуните е в ход нова държавна реформа, но в какво точно се е изразявала тя, можем да предполагаме от формулата на Олимпиодор, че се е сключвал клетвен договор.
цитирай
6. arhivar - Всички изследователи на Олимпиодор
25.01.2017 10:24
syrmaepon написа:
В епосі континентальних германців столиця готів називалася Данарштадт (місто Донара — бога грому і війни).



обръщат внимание, че той е дал латински форми на множество варварски имена, които споменава...Донат, напр., е всепризната латинска форма, доста популярно име...
цитирай
7. shtaparov - Името Донат е Българско разбира се и ...
25.01.2017 17:03
Името Донат е Българско разбира се и означава Танат (Бог на смъртта у Пелазгите) т.е. Тъмат (Бога на Подземното или още Тъмното царство,който е Сатурн-Дионис). Има връзка между крайното значение на имената Донат и Дуло наистина но те не може да са едно и също лице,понеже Дуло е самия Дионис (Дилонос,Дулонос)- http://shtaparov/politika/2014/06/24/vladetelite-dulo-bojestveni-potomci-na-iupiter-mars-i-dionis.1275973. Съответно на това,Донат (Танат) е член на същия род Дуло,от който произлиза Атила (Авитохол) а Халкокондил не случайно пише,че "Из целия свят Българския царски род няма равен на себе си по своята древност и знатност". Това не може да е написано заради Донат разбира се,щото много византийски императори можели да се изкарат потомци на Константин Велики,
Веспасиан и на Цезар ако щеш,при което родът на Атила нямаше как да е по-древен от техните родове.
цитирай
8. iliyanv - И Донатело е българче от рода Дуло!
26.01.2017 12:37
Така разправят селяните по кръчмите около Карлово. Там са най-верните читатели на архиварчето Кирчо Тъпото.
цитирай
9. letopisec - Защо македонист и тракедонист като Вас, мрази българите, Илиян с гръцко "н" отзад?
26.01.2017 16:49
iliyanv написа:
Така разправят селяните по кръчмите около Карлово. Там са най-верните читатели на архиварчето Кирчо Тъпото.

цитирай
10. elcho - ХУНИ - / ХОНИ /
27.01.2017 21:16
Разрешете недоразумението с " ХУНИ " и " ХОНИ ".
ХУНИ са племена с китайски произход , под името " ХУННУ " . Опълчили се на Китайските императори. Те са една от причините за строежа на Великата Китайска стена.
ХОНИ са Народи ,припознали се в .....предполага се в " Хонорският Род "
А за Родът ДУЛО ........, направо съм втрещен ! Не вярвам , че arhivar не знае, че този Род е УНОГУНДУРСКИ .....?!?!
цитирай
11. iliyanv - Уно - гундур - буквален превод от гръцки
28.01.2017 07:49
хун - копиеносец. Къв Дуло, кви 5 рубли.
Хубаво е лицата, страдащи от дислексия да си имат свое място за раздумка и обмяна на "научни" мнения. В многобройните блогове на Кире Тъпото има прекрасни условия.
цитирай
12. letopisec - Няма племена хунну, даже руските учени, а не самозванци като Гумильов, ги наричат сюнну...точното е хсионг-ну
30.01.2017 14:25
elcho написа:
Разрешете недоразумението с " ХУНИ " и " ХОНИ ".
ХУНИ са племена с китайски произход , под името " ХУННУ " . Опълчили се на Китайските императори. Те са една от причините за строежа на Великата Китайска стена.
ХОНИ са Народи ,припознали се в .....предполага се в " Хонорският Род "
А за Родът ДУЛО ........, направо съм втрещен ! Не вярвам , че arhivar не знае, че този Род е УНОГУНДУРСКИ .....?!?!


Европейските хуни и хони е едно и също...Това става видно от Елише, който нарича хони същите, които западните автори - хуни...Европейските хуни не са от Китай, четете малко и неруски автори...
цитирай
13. letopisec - Благодаря за идеята, ще помоля аrhivar да напише специална статия по темата.
30.01.2017 14:28
10. elcho - ХУНИ - / ХОНИ /
27.01 21:16
Разрешете недоразумението с " ХУНИ " и " ХОНИ ".
ХУНИ са племена с китайски произход , под името " ХУННУ " . Опълчили се на Китайските императори. Те са една от причините за строежа на Великата Китайска стена.
ХОНИ са Народи ,припознали се в .....предполага се в " Хонорският Род "
А за Родът ДУЛО ........, направо съм втрещен ! Не вярвам , че arhivar не знае, че този Род е УНОГУНДУРСКИ .....?!?!
цитирай
14. atil - Донат не е никаква латинизирана ...
31.01.2017 14:44
Донат не е никаква латинизирана форма на Дуло! Латинизираната форма на Дуло е много древна и има такъв древен римски стар род - Тулиите. З анего говори папа Инокентий в писмото си до Калоян, който е от същия древен род.
А славянизираната също арийска форма, (като латинската) на рода Дуло е Туло.
Бащата на Атила е Муенчак.
А Дуло или Тудуло се е наричала високата жреческа шапка у българите. Понеже рода е основан от жреци, получил това име. А тамга - герб му станал жеческия символ - Тризъбеца.
Няколко човека и тук в Блог БГ , безсъвестно безчинстват над историческото минало на предците и над източниците.
цитирай
15. letopisec - Тулуза е просто град, както и другите съвпадения...
31.01.2017 16:39
atil написа:
Донат не е никаква латинизирана форма на Дуло! Латинизираната форма на Дуло е много древна и има такъв древен римски стар род - Тулиите. З анего говори папа Инокентий в писмото си до Калоян, който е от същия древен род.
А славянизираната също арийска форма, (като латинската) на рода Дуло е Туло.
Бащата на Атила е Муенчак.
А Дуло или Тудуло се е наричала високата жреческа шапка у българите. Понеже рода е основан от жреци, получил това име. А тамга - герб му станал жеческия символ - Тризъбеца.
Няколко човека и тук в Блог БГ , безсъвестно безчинстват над историческото минало на предците и над източниците.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: arhivar
Категория: История
Прочетен: 1385644
Постинги: 86
Коментари: 803
Гласове: 321
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031