Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2015 12:12 - Откриха монета от времето на кимерийците край Созопол.
Автор: arhivar Категория: История   
Прочетен: 10081 Коментари: 5 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
        Кимерийската хегемония на териториите на Древния изток и Анатолия започва след 714 г. пр.н.е. Те атакуват Урарту, Асирия, Фригия и насочват поглед към Лидия.

image

Още към 667 и 666 г.г. пр.н.е. кимерийци завладяват части от Лидия и назначават своя администрация в някои лидийски градове. Това става видно от внимателния прочит и анализ на асирийските анали НТ от Иванчик, откъдето става ясно, че лидийския цар Гиг е изпратил поне две посолства за помощ към асирийския владетел Ашшурабанапал и дори е бил готов да признае Лидия за васал на Асирия, за да му се помогне срещу силните кимерийци.

image

Ученият констатира: „Тогава лидийците изпратили на Ашшурбанапал подаръци и двама кимерийци — началници на селища. Значи ли това, че част от лидийската територия е преминала към кимерийците и те са могли да назначат своя администрация в лидийските градове?“

Между 665 и 660 години в асирийските анали е записана победа на Гиг над кимерийците, благодарение асирийската помощ. Това дава повод на кимерийците да търсят отмъщение и планове за завладяване на Лидия.


image

През 644 г. пр. н. е.,  за да си отмъстят, те  убиват лидийския цар Гиг, превземат столицата Сарди (за това пише и Херодот) и завладяват Лидия.

Монетата открита около Созопол е от това време.

image

„Златната находка пробляснала на местен водолаз само на метър дълбочина на северния бряг на созополския полуостров. Монетата тежи едва 0,63 г и е 1/24 част от статера (1 сребърен статер е равен на 2 драхми). Направена е от електрон - сплав от злато и сребро, сечена през втората половина на VІІ век пр.Хр., т.е. монетата е поне от 2650 години от държавата Лидия, смята нумизматът на НИМ д-р Владимир Пенчев.“, пише в. 24 часа.

image

           
Откриването на монетата в Созопол не учудва, тъй като градът Аполония Понтика е основан в 611 г. пр.Хр. от преселници от Милет, разположен до Лидия. Нормално е идващите да са имали в джоба си шепа златни монети, смята Божидар Димитров.

           Това са били бежанци от кимерийците...

Според Страбон, кимерийския цар „Лигдамид, начело на своите войници стигнал чак до Лидия и Йония, и завладял Сарди, но загинал в Киликия” (Кн.І, гл.ІІІ,21).


image

Според Страбон (Кн.ХІІІ, гл.І.,8) за кимерийците са писали много автори, той изрежда Калин, Калистен и Деметрий Скепсийски. Последните дават сведение, че гр. Сарди е бил за първи път превзет от кимерийците и едва след това от други. Същото сведение дава през V в. пр.н.е. и Херодот.

Страбон (Кн.ХІV, гл.І,40) цитира Калин:

Така настъпват сега страшните кимерийци...”




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. arhivar - Преди малко ми припомниха, че ез...
26.05.2015 12:39
Преди малко ми припомниха, че езическите символи и монети на утигурите към 528 г. на Боспор, са също от електрон, както пише Малала, когато утигурския наместник Грод се опитал да въведе християнството и започнал да ги претопява...А утигурите, както пише Прокопий Кесарийски, произхождат от кимерийците...
цитирай
2. leonleonovpom2 - Милчев, всичко това е само хипот...
26.05.2015 13:42
Милчев, всичко това е само хипотези
Гърци са основали черноморските градове, а пък в същото време , същите автори пишат за Анхиало например, че траки живеят в него Нещата тук са по- сложни, Те са, черноморските градове, като Александриите на Александър и Филипопол на Филип С малки изключения те са преименувани от тях, а не основани И гърците се занимават с търговия, явно става дума за емпориони- пазарища
Въпросната монета е с поне с един век по- късна от времето, което се коментира
цитирай
3. leonleonovpom2 - Тези монети са от самородно злато, ...
26.05.2015 14:26
Тези монети са от самородно злато, така наречените кизикени, защото първите са от Кизик и датират от пети -шести век преди Христа Големите са статери-около 15 грама , има и двойни статери, изключително редки
цитирай
4. letopisec - Новата вълна германски и руски к...
26.05.2015 17:00
Новата вълна германски и руски кимеролози изведе в приоритет асирийските сведения за кимерите (Gimir), с което въпросът за историческата достоверност на кимерийците получи Задкавказки, Предно-азиатски и Малоазийски характер. Тази нова научна гледна точка, както пише Иванчик, не отхвърля античните гръцки източници, а предполага тяхното анализиране като вторични, спрямо асирийските, които са съвременни на VІІІ-VІІ в.пр.н.е.

www.helsinki.fi/science/saa/

В статията на немският учен В. Паркер „Какво премълчава Херодот. Бележки относно сведенията за кимерийците при гръцките автори, независимо от Херодот”, се обръща внимание, че при Страбон има архаични йонийски данни за кимерийците, които Херодот не може да не е знаел, но които той по някаква причина премълчава.

ancientrome.ru/publik/article.htm

Сведенията на античните извори след Херодот за кимерийците всъщност не го повтарят, а разширяват представата ни за тях и учените са в недоумение защо Херодот ги „замълчава”, фаворизирайки скитите, чиято история, както се оказа, е по-незначителна от тази на кимерийците, що се отнася до присъствието на кимерийци и скити в Предна Азия, Анатолия и Близкия изток???


Определено може да се каже, че след 80-те години на ХХ в. редица западни и руски учени (Lanfranchi G.B. Cimmeri // History of the Ancient Near Eastern. Studies. II. Padova, 1990; Kristensen A.K.G. Who were the Cimmerians and where did they come from? København, 1988., така също руският учен А.И.Иванчик - Les Cimmériens au Proche-Orient // Orbis Biblicus et Orientalis. CXXVII. Fribourg, 1993.; изброяването е непълно, но непременно трябва да се спомене и И.Н.Медведская) усилено работят, на основата на асирологията и на археологичните сведения за т.нар. „ранно-скитската култура” в посока на преосмисляне на значението и ролята на кимерийците през VІІІ/VІІ в.в. пр.н.е.


Вече е ясно, че няма пречки да се говори за АРХЕОЛОГИЧЕСКА КИМЕРИЙСКА КУЛТУРА, като нещо различно от скитската...

Различието се основава на хронологията на присъствието на кимерийци и скити в региона на Предна и Мала Азия, тъй като тя вече е ясна, благодарение на прецизният прочит на асирийските клинописи.
Тоест, не може да се наричат "скитски" паметници към 714 г. пр.н.е., когато се знае, че скити се появяват в региона повече от 50 години по-късно...Тези паметници се наричат "кимерийски", вече...
А след като са времево по-рано като присъствие, тогава и скитските артефакти от този етап на археологическата култура, е редно да се наричат „кимерийски”...Така както е редно не да се казва, че англичани говорят американски, а обратното...
цитирай
5. letopisec - 2. leonleonovpom2 - Милчев, всичко това е само хипот...
27.05.2015 09:30
Възможно е, но в случая мисля, че средата на VІІ в. е добре документиран период, когато жителите на няколко йонийски града предприемат миграция, заради кимерийската атака на Лигдамис. Въпросът е проучен от В. Паркер „Какво премълчава Херодот. Бележки относно сведенията за кимерийците при гръцките автори,независимо от Херодот” http://ancientrome.ru/publik/article.htm?a=1367584785 Одним из немногих событий в ранней истории Ионии, о котором мы достаточно хорошо информированы, является так называемая Мелийская война, которую различные ионийские города вели против карийского города Мелии в начале VII в. до н. э.19 Как это часто происходит, победители начали ссориться из-за добычи: Самос, Приена, Милет и Колофон предъявили права на части бывшей мелийской территории20. Этот спор продолжался еще и в эллинистическое время, когда мы видим эллинистических монархов, выступающих арбитрами по отношению к различным городам Ионии. В письме Лисимаха, царя Македонии, мы читаем следующее: «После этого (приенские послы) согласились, что когда Лигдамис вторгся в Ио[нию со своей а]рмией, прочие (кроме приенцев, поселенцы оспариваемых земель) покинули страну; в частности, сам[осцы] переселились [на о]стров (Самос). Но этот Лигда[мис, с. 97 который вл]адел (землей) три (?) [года], вернул им те же самые наделы, в то время как приенцы [получи]ли (их)». В конце сохранившейся части письма мы читаем о самосских послах: «Они [согласил]ись, что после [вторжения] Лигдам[иса] и остававшиеся, и они сами [покинули страну, но что они отправились н]а остров»21. Вторжение Лигдамиса служило вехой в этом пограничном споре, и самосцы, и приенцы приводили Лисимаху ученые доказательства, касающиеся роли этого события в истории ионийцев. Здесь опять мы видим свидетельство важности киммерийского вторжения для ионийцев.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: arhivar
Категория: История
Прочетен: 1390385
Постинги: 86
Коментари: 803
Гласове: 321
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930