Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2015 11:01 - Как и кога се появиха тюркските титли сред българите?
Автор: arhivar Категория: История   
Прочетен: 5623 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 15.06.2015 11:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
              В началото на VІ в. източните тюркски племена са обединени в каганат, а техният вожд има титлата „каган“ („хаган“).
 
image

Тюркският военачалник Истеми има титлата „ябгу“ (джабгу), което означава „заместник на кагана“. Неговият брат е каган и стои на Изток, а Истеми напада на Запад.

За първи път в историята каганатски тюрки стъпват на запад от Волга, в Приазовието и на Кавказ, в периода  562 – 565 г.г., когато покоряват  там, според  арабоезичният историк ат-Табари (Х в.), народите „бунджар, баланджер и абхаз ”.

За народът „бунджар” ат-Табари употребява и етнонима „бурджан”, с който повечето арабоезични историци от Х в. наричат българите. В съхранения в Константинопол (Истанбул) препис на Ат-Табари, правен Бел`ами, „бунджар” са изписани  като „булджар”. Индоевропейското „г“ на арабски се предава с „дж“.

Истеми и неговите каганатски орди към 565 г. превземат Велика България, създадена през 465 г. от Ирник, третият син на Атила. През Дербент Истеми се опитва да атакува и Персия, но не успява да мине прохода. Ето защо решава да нападне ефталитите в Согд и оттам да атакува Персия от изток.

По времето, когато основната армия на Истеми воюва срещу ефталитите, 10 000 кутригури (бурджан) подлъгват 20 000 авари-тюрки от армията на Истеми, които са били в Приазовието, и ги отвеждат на запад, за да им покажат нови и непознати за тях земи.


image

Авари-тюрки и кутригури-българи нападат през 568 г. гепидите в Панония, които през 455 г. са убили първородния син на Атила.

Съюзници на „вархоните“ (вар, авари и хони, т.е. българи) са лангобардите. Като побеждават гепидите, българи и авари създават държава в Панония през 568 г., а лангобардите се заселват в северна Италия.

„Каган, хаган“ е тюркска титла, „ябгу“ т.е. зам. каган, също е тюрска титла. „Чоргу“ също, „боил“ не е тюркска. Тоест титлата „чоргубоил“ не е чисто тюркска.

 „Кафхан“ е стара българска титла, която няма аналог в тюркските и означава заместник на кана. „Кан“  е българска титла, чийто произход е персийски „кан, канд“ е „изкоп“, „град“, т.е. значението на „кан“ е „предводител“. Валовете, т.е. изкопите, също се строят по нареждане на кана.

Когато българският предводител (кан) в Панония става заместник на аварския каган, той приема тюркската титла за „зам. каган“, т.е. „ ябгу“ и така се получава българската титла до християнизирането ни през ІХ в. „кан ябгу“ или гръцизираните й форми „канас ювиги“, канас убиги“.

И така, след 568 г. българите-кутригури завеждат 20 000 авари-тюрки от тюркската армия на Истеми, която е в Приазовието, на запад, в Панония и там създават обща държава...

Аварският вожд изменник, приема титлата "каган", а българския му заместник приема титлата "ябгу" (оттук ювиги, убиги).

 Изобщо въпросът с тюркските титли при българите е прост, те се появяват за първи път след 568 г., когато тюрки-авари и българи-кутригури правят обща държава в Панония. Преди това хуно-българите нямат тюркски титли, никой не знае титла „каган“ за българина Атила, иначе щеше да се пише за нея...


image

 Надпис на канасубиги Омуртаг. Думата „канас(у)биги“ може да се разчете на първият ред.

 

 



Тагове:   кан,   Каган,   Ювиги,   кафхан,   чоргубоил,   ябгу,   убиги,


Гласувай:
8


Вълнообразно


1. balar - несъществуват
13.07.2015 10:36
тюркски титли сред дедите ни. подобното по звучене не винаги е същото по значение.
цитирай
2. arhivar - Образованието ще Ви помогне...
13.07.2015 12:49
balar написа:
тюркски титли сред дедите ни. подобното по звучене не винаги е същото по значение.

цитирай
3. talasin - Българската владетелска титла при Крум, Омуртаг и Пресиян в била "канас ..." > княз
20.02.2016 22:44
Цитат > „Кан“ е българска титла, чийто произход е персийски „кан, канд“ е „изкоп“, „град“, т.е. значението на „кан“ е „предводител“!? Ако проверите на речниците за персийски и пехлевийски езици, е много съмнително да намерите подобна етимология на думата "кан". В първите тя означава "безконтактна оптична мишка" за компютър; а във вторите - дума "кан" не се открива. Подобна картина се установява и речниците с тюркски думи, както и в тези със санскрит. Там тя има съвсем други значения. Има още за чудене в текста Ви, думите - хаган, каган - Интересно защо тя е владетелската титла при хазарите, които изповядват юдейската вяра, а те не са авари, както и никога не са били такива! Още повече, че се появяват по тези земи след кончината на Кубрат, за когото се знае, че е изгонил аварите след 628 г. (годината, в която е бил възстановен Свещеният кръст в Ерусалим, похитен преди 14 г. от сасанидските войски при превземането от тях на този град.)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: arhivar
Категория: История
Прочетен: 1385872
Постинги: 86
Коментари: 803
Гласове: 321
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031