Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2016 10:30 - Произход на българите. Утигури и кутригури.
Автор: arhivar Категория: История   
Прочетен: 15389 Коментари: 13 Гласове:
1

Последна промяна: 21.04.2016 10:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Отдавна се знаеше, че произхода на българските племена утигури и кутригури е кимерийски, според обстойните сведения на византийския летописец от VІ в. Прокопий Кесарийски. Но едва в последно време бе отхвърлена натрапената догма в науката, че те не са кимерийци, а тюрки.
letopisec.blog.bg/history/2015/04/28/profesor-vyzkresi-oguzkata-teoriia-za-proizhoda-na-bylgarite.1357341

Зад сагините живеят много хунски народи. Простиращата се оттук страна се нарича Евлисия (очевидно Прокопий ползва сведения от „Анонимният Перипъл на Евксинския Понт”, където тази страна от сагините до Дон и Азовско море, е изписана всъщност „Евдоусия”-бел. ред.); крайбрежната й част, както и вътрешността е заселена от варвари чак до така нареченото „Меотийско блато” (Азовско море – бел. ред.) и до река Танаис (Дон – бел. ред.), която се влива в „блатото”. От своя страна то се влива в Евксинския Понт (Черно море – бел. ред.). Народите, които живеят там в древността са се именували кимерийци, а сега се наричат утигури. (кн.ІV.4, Войната с готите)”.

Ако това сведение на Прокопий беше единственото, е нормално да бъде подминато, но Прокопий продължава проучванията си за връзката КИМЕРИЙЦИ-ХУНИ-БЪЛГАРИ (утигури и кутригури). Той пише, че в древността кимерийски цар е имал двама сина Утигур и Кутригур. Тези двама кимерийски царе разделили единния кимерийски народ и тези от тях, които били под властта на Утигур започнали да се наричат „утигури“, а онези от тях, които били под властта на Кутригур, се наричали вече „кутригури“.

В своите трудове Прокопий разграничава утигури от кутригури, понеже след 528 г. утигурите на вождовете Грод и Синдалх, са приятели на Юстиниан І, а кутригурите на Мугел и Заберган, са врагове на Юстиниан І.

Прокопий смята, че утигурите и кутригурите, чийто произход е кимерийски, в един момент са получили отново общо име, но то е „хуни“. В „Тайната история“  Прокопий, който в другите си трудове ясно разграничава утигури от кутригури, ги изписва вече само с общото им име „хуни“.

Коя е причината те да получат това общо име „хуни“? Прокопий не дава отговор на този въпрос, но при него кимерийци и хуни, са едно и също.

Тези кимерийци са живи дори  през втората половина на ІV в., според Прокопий и те нападат готите на Херманарих към 375 г. от н.е. и принуждават тия готи да избягат чак в Тракия:

В древността огромен брой хуни, които тогава наричали кимерийци, живеели по тези местности, за които стана дума, и един цар стоял начело на тях. После над тях властвал цар, който имал двама сина, от които единият се казвал Утигур, а другият – Кутригур. Когато баща им починал, двамата си поделили властта и нарекли поданиците си по свое име. И по мое време едните се наричаха още утигури, а другите – кутригури. Всички те  живеели на едно и също място, имали едни и същи обичаи и начин на живот, и не общували с хората, които били на западната страна на Меотида  (Азовско море - бел. ред.), защото те никога не били ходили отвъд  тези води и нямали представа, че могат да ги пресичат;  имали някакъв страх от това толкова лесно начинание и даже не се опитвали да пробват. На отсрещната страна на Меотида и до Черно море живеели така наречените готи-татраксити […], значително встрани от тях били готите-визиготи, вандалите и всички останали готски племена. В предишните времена те се наричали също скити, понеже всички племена заели тези места се наричали с общото име скити, а някои били наричани савромати, маланхлени. По техните разкази, ако  легендата е вярна, един път няколко млади кимерийци гонели с техните кучета сърна по време на лов, но тя навлязла във водата. Младежите обладани от хъс, обхванати от страст или пък подведени мистериозно от  волята на божество, се втурнали след сърната и заедно с нея стигнали до отсрещния бряг. Там преследваното животно в миг изчезнало [Кой може да каже как е било точно? Според мен, животното имало само тази цел да причини нещастие на живеещите по този бряг варвари.], но младежите, които претърпяли неуспех в лова, успяли в друго: открили неочаквани възможности за битки и трофеи. Върнали се те възможно най-бързо при своите и уведомили всички кимерийци, че водите не са пречка и са преодолими. И тогава целия народ се въоръжил и преминал на отсрещния бряг. По това време вандалите  се били изнесли от тези места и се утвърдили вече в Либия, а визиготите се заселили в Испания. Тогава кимерийците внезапно нападнали живеещите по тези равнини готи и много от тях убили, а другите обърнали в бягство. Онези, които можели да бягат, взели децата и жените си и напуснали родните си места и през р. Истър (Дунав – бел. ред.) стигнали до земите на римляните. Те причинили в началото доста зло на живеещото тук  население, но след това с позволението на императора се заселили в Тракия“ (Прокопий. Войната с готите, кн.ІV.5).

image

По техните разкази, ако  легендата е вярна“…От това изречение при Прокопий съдим, че историята за кимерийците - утигури и кутригури, е разказана на Прокопий от готите-тетраксити от Крим, които през първата половина на VІ в. посещават Юстиниан І в Константинопол и го молят да им изпрати епископ в гр. Дорос. Точно от тези „кримски готи“ Прокопий научава, че след краха на Атиловата държава утигурите „със своя владетел“  (това е Ирник, третият син на Атила – бел. ред. ) се върнали от запад на изток и се заселили на бащините си земи на изток от  Дон до сагините при северен Кавказ, а кутригурите заселили земите около град Херсон (днешният кримски град Севастопол) до град Боспор (Пантикапея, днешния Кримски град Керч).

 Властта на кутригурите на запад се простирала очевидно до Дунав, през чиято река те масово нападат на юг Византия след 528 г., през която Юстиниан І си позволява да сложи в гр. Боспор за управител своето протеже утигура Грод, с което очевидно е накърнил правата на кутригурския владетел Мугел. Ето защо кутригурите решават да станат врагове на Юстиниан І.

image

По този повод Прокопий в „Тайната история“ с болка пише:

„(Юстиниан) свикваше без всякаква причина водачите на хуните и поради безумна щедрост им връчваше огромни суми, правейки това уж като залог за приятелство. Говореше се, че той правел това и по време на царуването на Юстин. А водачите, като отнасяха парите, изпращаха и други съуправници заедно със свитата им, та и те да могат да продадат мир на този, който безусловно искаше да го купи. И едни от тях се захванаха да заробват ромейската държава и от императора им бе заплатено не по-малко, отколкото на първите. А подир тях пък трети се втурваха да грабят измъчените ромеи и след плячката получаваха като награда за нападението императорската щедрост. Така, накратко казано, варварите един по един не пропускаха случая да обират и поред да изповличат всичко. И тъй, тия варвари имат многочислени водачи (пълководци-бел.ред.), та поради това непрекъснато се протакаше войната, причинена от необмисленото прахосничество на Юстиниан. И тя нямаше край, а непрекъснато обикаляше наоколо. Нито едно място, ни планина, ни пещера – въобще кътче от ромейската земя не остана неопустошено по това време, а много области бяха завладявани по пет пъти и повече. А пък какво претърпяхме от мидийци (чети: перси-бел.ред.), сарацини (араби-бел.ред.), славяни, анти и от другите варвари, аз съм описал в предишните си повествования. Но тук бе нужно да опиша това, което обещах в началото на книгата – да разкрия причината на събитията” (С.,1983, с. 50).

Император Юстиниан І (527-565) е обединител на източните римски земи със западните. Докато е жив, Юстиниан І успява успешно да се справи с вандалите в Африка (Картаген) и с готите в Италия. Той, според лангобардския историк от VІІІ в. Павел Дякон (Паул Варнефрид), след 96 години върнал „Африка в лоното на империята” (кн.І, 25) като победил вандалите в Картаген. Неговият пълководец Нарзес успял след 552 г. с решителни битки да подчини готите на Тотила в Италия, а така също отблъснал франките и герулите оттам.

Според Павел Дякон, Юстиниан І освен император на двете римски империи, бил „наричан Аламански, Готски, Франкски, Германски, Антски, Алански, Вандалски и Африкански и той заслужил тези имена” (кн.І, 25).

Единствените, от които Юстиниан изпитвал страх били българите кутригури.

Българският произход на кутригурите е засвидетелствуван от много автори, но най-конкретно по този повод се изказва византийския епископ Тоненски (ум. ок. 569/570 г.), който описвайки нападението на кутригурите на Заберган в Тракия през 557 г. и обсадата им на Константинопол, ги нарича „българи“:

Българите нападнаха Тракия и стигнаха до Сук при Константинопол, срещу тях излезе патриций Сергий, който преди ръководеше войската в Африка, но бе разбит на части и заловен. Но те понесоха поражение от войската на патриций Велизарий и обърнати в бягство се върнаха зад Дунав”, пише през 60-те години на VІ в. епископ Виктор Тоненски в своя летопис EPISCOPI CHRONICA.

www.documentacatholicaomnia.eu/02m/0555-0555,_Victor_Tununensis_Episcopus,_Chronicon_Continuans_Ubi_Prosper_Desinit,_MLT.pdf




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. iliyanv - С единия си ник доказваш, че българите са кимерийци
21.04.2016 10:50
С другия - кавказки амуджи, с третия пригласяш на сеновския манафин и ги изкарваш волжки мангали. Нема празно при тебе, брато, винаги с единия вариант си тотално успешен. Проблемът ти е - че не знаеш с кой точно. Хе-хе.
цитирай
2. letopisec - На Вас изглежда Ви плащат да четете всичко от мосю Архивар. Явно мосюто е много важен опонент на сектата на тракедонистите.
21.04.2016 10:58
iliyanv написа:
С другия - кавказки амуджи, с третия пригласяш на сеновския манафин и ги изкарваш волжки мангали. Нема празно при тебе, брато, винаги с единия вариант си тотално успешен. Проблемът ти е - че не знаеш с кой точно. Хе-хе.

цитирай
3. leonleonovpom2 - Меко се произнася, Летописец!
21.04.2016 12:24
Месью!
Той френец ли е, архиваринът?!
И кой се крие зад месью Архивар и защо?

Илияне, при Милчев червената нишка обикновено липсва в текста или пък ако я има ,не е една , а няколко и са силно оплетени една в друга не могат да се разплетат та за това се получава ефектът, за който говориш
Той явно и в зряла възраст си е останал любител на приказките
Като тази за Кутригур и Утигур, която му разказах преди няколко години
Както се казва, за всеки влак има пътници и за приказката за Кутригур и Утигур- също!

Весели празници!
цитирай
4. bls - Да поясня, за някои "червената нишка" е като залпа на Аврора...
21.04.2016 16:11
leonleonovpom2 написа:
Месью!
Той френец ли е, архиваринът?!
И кой се крие зад месью Архивар и защо?

Илияне, при Милчев червената нишка обикновено липсва в текста или пък ако я има ,не е една , а няколко и са силно оплетени една в друга не могат да се разплетат та за това се получава ефектът, за който говориш
Той явно и в зряла възраст си е останал любител на приказките
Като тази за Кутригур и Утигур, която му разказах преди няколко години
Както се казва, за всеки влак има пътници и за приказката за Кутригур и Утигур- също!

Весели празници!

цитирай
5. letopisec - ?.дхфод,ся
22.04.2016 09:21
leonleonovpom2 написа:
Месью!
Той френец ли е, архиваринът?!
И кой се крие зад месью Архивар и защо?

Илияне, при Милчев червената нишка обикновено липсва в текста или пък ако я има ,не е една , а няколко и са силно оплетени една в друга не могат да се разплетат та за това се получава ефектът, за който говориш
Той явно и в зряла възраст си е останал любител на приказките
Като тази за Кутригур и Утигур, която му разказах преди няколко години
Както се казва, за всеки влак има пътници и за приказката за Кутригур и Утигур- също!

Весели празници!

цитирай
6. letopisec - Да, така е
22.04.2016 09:21
bls написа:
leonleonovpom2 написа:
Месью!
Той френец ли е, архиваринът?!
И кой се крие зад месью Архивар и защо?

Илияне, при Милчев червената нишка обикновено липсва в текста или пък ако я има ,не е една , а няколко и са силно оплетени една в друга не могат да се разплетат та за това се получава ефектът, за който говориш
Той явно и в зряла възраст си е останал любител на приказките
Като тази за Кутригур и Утигур, която му разказах преди няколко години
Както се казва, за всеки влак има пътници и за приказката за Кутригур и Утигур- също!

Весели празници!


цитирай
7. letopisec - исках да кажа, че мосю е на френски, да
22.04.2016 09:22
leonleonovpom2 написа:
Месью!
Той френец ли е, архиваринът?!
И кой се крие зад месью Архивар и защо?

Илияне, при Милчев червената нишка обикновено липсва в текста или пък ако я има ,не е една , а няколко и са силно оплетени една в друга не могат да се разплетат та за това се получава ефектът, за който говориш
Той явно и в зряла възраст си е останал любител на приказките
Като тази за Кутригур и Утигур, която му разказах преди няколко години
Както се казва, за всеки влак има пътници и за приказката за Кутригур и Утигур- също!

Весели празници!

цитирай
8. letopisec - Не разбрах, плащат ли ви или не? Май, да...и на инж. Симеонов плащат, а гет си е направо на щат.
22.04.2016 09:24
iliyanv написа:
С другия - кавказки амуджи, с третия пригласяш на сеновския манафин и ги изкарваш волжки мангали. Нема празно при тебе, брато, винаги с единия вариант си тотално успешен. Проблемът ти е - че не знаеш с кой точно. Хе-хе.

цитирай
9. letopisec - Нашият възрожденец и историк Г. С. ...
22.04.2016 09:32
Нашият възрожденец и историк Г.С.Раковски упоменава в своята книга „Българска старина“, излязла през 1865 г. в Букурещ, че древните българи някога през VІІ в. пр.н.е. са се наричали „гимери и кимери“ (с. 200).

Както знаем Раковски живо се интересува от старото население по Балканите, чиято старина според него е отпреди гърците, но той не смята, подобно Цани Гинчев, че сме траки. Шишманов изрично упоменава в статията си („Тракийската теория на Цаня Гинчев“, Иван Шишманов, „Избрани съчинения“, Том 2, 1966 г.) това.

Раковски посочва, че именно кимерийците са древните българи, защото го научава от един ръкопис, намерен в Атон и донесен му през 1856 г. в Белград от книгопродавеца Хаджи Найден Йоанович. Последният е един от най-забележителните наши книгопродавци, родом е близо до Пазарджик и биографията му е написана от Никола Начов (Хаджи Найден Йоанович. // Период. сп. на БКД, кн. 65. - София, 1904, с. 100-123. С добавки и в: Бълг. книга, 1930, № 4-5, с. 364-379).
цитирай
10. letopisec - Зографската история от ХІХ в. също ...
22.04.2016 09:33
Зографската история от ХІХ в. също съобщава, че българите по произход са кимерийци.
цитирай
11. letopisec - В анонимното арабоезично съчин...
22.04.2016 09:35
В анонимното арабоезично съчинение „Моджмал ат-таварих”,съставено около 1126 г. (“Сбор от истории”, Техеран, 1939., с. 98-105), присъства една легенда за Рус, Славянин, Хазар и Кимари.

На арабски славяните ги изписват „ас-сакалиба“, като тази дума има и по-разширено значение (В. Тоган), сочещо изобщо северни, спрямо арабите, хора. „Кимари“ на арабски е същото, което в асирийските клинописи, в арменски, грузински и на „Бехистунския надпис“ означава „гимери“, а в гръцките сведения – „кимери“.
цитирай
12. letopisec - Според М. Артамонов, синдо-мео...
22.04.2016 10:19
Според М. Артамонов, синдо-меотите са „остатъци от кимерийския съюз, ако не са собствено те кимерийците“ (Артамонов М.И. К вопросу о происхождении боспорских Спартокидов // ВДИ. – 1949., №1. с .34). Що се отнася до боспорско-кимерийската династия на Спартокидите, Артамонов смята, че „не е изключено Спарток да не е бил тракиец, дори по име“. Той смята че боспорската династия на Спароток е кимерийска.
цитирай
13. atil - Самите кимерийци - билсага, са т...
23.04.2016 17:55
Самите кимерийци - билсага, са третата по ред преселническа вълна на Балканите. От тях произлезли множество тракийски племена именно. Булгарски, говорещи на булгар-тюркски език. Докато не ги продали за роби и поримчили или докато не се покръстили и не станали - румци т.е. византийци.
Вие всички често пъти не знаете какво пишете и за кого става въпрос.
Кимер е булгарска дума и означава - лодкар, човек който се занимава с плаване и правене на лодки, кораби.
И досега означава точно това. Езика не се е изменил особено , същия си е.
цитирай
14. staler - премного е любопитна тая мешави...
24.04.2016 01:39
премного е любопитна тая мешавица---за едни сме траки,за други- кимери,за трети/господ да ги поживи и да им сбъдне мечтата да станат.../--тюрки,за четвърти--иранци,алтаици,славяни и ебем ли го още какви....истината постепенно се открива неумолимо и ще ви става все по трудно братя българи,както и на всички останали,щото тъи както отваряте по някоя от страниците на многохилядно годишната българска история и се вторачвате в нея,сочеики я за единственна и неподправена ,пропускате главното--цялата книга.....в полза на истината и за нещастие на разни к атили,лето брисци и пр оцеляващи,на тая проститутка ,официозната история и се налага все по често да си признава греховете ,поради една неочаквано проста причина----генетиката,която в съюз с археолози,антрополози,лингвисти ....приложена с необходимата добросъвестност и обективност сочи,макар и с известни вариации, по отношение на нас българите,следните факти---1.ние ,братя сме по произход средиземноморски тип европеици,населявали земите около черно ,бяло,мраморно море,островите,балканите,южна украина,албания ,сърбия,румъния .....т.е. медитериан тип пичове,които почти не пострадали от настъплението на ледниците на европеиския континент,но силно изяли хурката на потопа когато черно море се превръща в част от световния океан...вследствие на последното сме се разбегали по четирите посоки/чак до индия,китаи,междуречието и т.н./,от което местните туземци са извлекли цивилизационно-културни облаги,непризнати и експлоатирани и досега....2.по некое време нещата са се стекли така ,че завърналите се българи в съюз с местните такива си възвръщат логото--българия,баш където му е местото....сега,да очакваме от тюрките толерантност,от евреите --благодарност и разкаяние,от западните ни и московски приятели истината,от гърците-благоприличие и смиреност... е дело безнадеждно....3.в момента потоп няма,опомнете се....
цитирай
15. letopisec - Простотиите на Нурутдинов ли пробутвате? За кимерийската история си има учени, а не льольовци.
24.04.2016 06:15
atil написа:
Самите кимерийци - билсага, са третата по ред преселническа вълна на Балканите. От тях произлезли множество тракийски племена именно. Булгарски, говорещи на булгар-тюркски език. Докато не ги продали за роби и поримчили или докато не се покръстили и не станали - румци т.е. византийци.
Вие всички често пъти не знаете какво пишете и за кого става въпрос.
Кимер е булгарска дума и означава - лодкар, човек който се занимава с плаване и правене на лодки, кораби.
И досега означава точно това. Езика не се е изменил особено , същия си е.

цитирай
16. letopisec - Няма "мешавица", просто има учени и тюркофили, русофили, тракедонисти и македонисти. Просто е.
24.04.2016 06:16
staler написа:
премного е любопитна тая мешавица---за едни сме траки,за други- кимери,за трети/господ да ги поживи и да им сбъдне мечтата да станат.../--тюрки,за четвърти--иранци,алтаици,славяни и ебем ли го още какви....истината постепенно се открива неумолимо и ще ви става все по трудно братя българи,както и на всички останали,щото тъи както отваряте по някоя от страниците на многохилядно годишната българска история и се вторачвате в нея,сочеики я за единственна и неподправена ,пропускате главното--цялата книга.....в полза на истината и за нещастие на разни к атили,лето брисци и пр оцеляващи,на тая проститутка ,официозната история и се налага все по често да си признава греховете ,поради една неочаквано проста причина----генетиката,която в съюз с археолози,антрополози,лингвисти ....приложена с необходимата добросъвестност и обективност сочи,макар и с известни вариации, по отношение на нас българите,следните факти---1.ние ,братя сме по произход средиземноморски тип европеици,населявали земите около черно ,бяло,мраморно море,островите,балканите,южна украина,албания ,сърбия,румъния .....т.е. медитериан тип пичове,които почти не пострадали от настъплението на ледниците на европеиския континент,но силно изяли хурката на потопа когато черно море се превръща в част от световния океан...вследствие на последното сме се разбегали по четирите посоки/чак до индия,китаи,междуречието и т.н./,от което местните туземци са извлекли цивилизационно-културни облаги,непризнати и експлоатирани и досега....2.по некое време нещата са се стекли така ,че завърналите се българи в съюз с местните такива си възвръщат логото--българия,баш където му е местото....сега,да очакваме от тюрките толерантност,от евреите --благодарност и разкаяние,от западните ни и московски приятели истината,от гърците-благоприличие и смиреност... е дело безнадеждно....3.в момента потоп няма,опомнете се....

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: arhivar
Категория: История
Прочетен: 1385676
Постинги: 86
Коментари: 803
Гласове: 321
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031