Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2016 15:25 - Славяни няма, според цар Иван Александър от ХІV в.
Автор: arhivar Категория: История   
Прочетен: 22146 Коментари: 15 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
          През ХІV в. по заповед на българския цар Иван Александър (1331-1371) хрониката на Симеон Метафраст от Х в. е преведена на български. Изглежда, именно по заповед на царя, навсякъде в гръцкия текст, където пише за „склави“ (славяни) и „Склавска земя“ (Славянска земя), българския средновековен преводач е бил задължен да маха гръцката дума "склави" и да пише на нейно място „българи“ и „Българска земя“.

image


      Това е най-конкретният пример от историята, на основата на превод от гръцки на старобългарски, че „склавите“, който познаваме и под формите „словени“, славяни“, „славини“, са били нещо различно в исторически план от българите, но към ХІV в. за царския преводач на историческата хроника от Х в. на Симеон Метафраст, те вече са асимилирани от българите и затова той при превода подменя гръцкото „склави“, което има също значение „роби“, и пише само „българи“.

image

Симеон Метафраст (на гръцки: Συμεών Μεταφραστής) от втората половина   на Х век, наричан и Симеон Логотет, е византийски държавник (логотет), църковен писател-хронист, поет, историк и агиограф. Роден е в Константинопол, където и умира. Симеон е известен като обновител на житийната литература, която метафразира (преразказва) и така много от неяснотите в старите жития са преобразени в нова, изящна и достъпна форма. Славата на Симеон като метафраст е много голяма, за сметка на способностите му като историк, които са слабо познати.

Симеон Метафраст е автор на вселенска хроника, в която известията за българите започват от времето на император Константин  ІV  Погонат.

Според Симеон Метафраст, българите превзели земите на юг от Дунав като се отделили от съплеменниците на север от Дунав и първоначално се заселили около Варна…Сиреч, Аспаруховите българи се отделили от онези отвъд Дунав българи, както впрочем отдавна знаем от „Именникът на българските князе“…

image

image

Тук привеждаме факсимиле от издаденият през 1905 г. в Петербург старобългарски превод от ХІV в. (по молдовски препис от ХVІІ в.) на историческата хроника от Х в. на Симеон Метафраст

 

          Използвана литература:

        Известия за българите в хрониката на Симеона Метафраста и Логотета. Историко-критическо изследване от В.Н.Златарски, София, 1908; (Отделен отпечатък от "Сборник за народни умотворения, наука и книжнина", книга ХХІV).




Гласувай:
16


Вълнообразно


1. balkan1 - Няма никакво ОТДЕЛЯНЕ в Именника
07.06.2016 17:09
http://balkan1.blog/politika/2013/04/16/imennik-na-bylgarskite-vladeteli.1101180
цитирай
2. atil - ТЕ СА БИЛИ НЕЩО РАЗЛИЧНО, НО КЪМ 9-10 ...
07.06.2016 18:40
ТЕ СА БИЛИ НЕЩО РАЗЛИЧНО, НО КЪМ 9-10 ВЕК СТАНАЛИ НЕЩО ОБЩО С БЪЛГАРИТЕ. Т.Е. СЛАВЯНИТЕ СТАНАЛИ БЪЛГАРИ. СЪЩО КАКТО ГЕРМАНЦИТЕ И ГАЛИТЕ ВЪВ фРАНЦИЯ СТАНАЛИ ФРАНЦУЗИ.
ОЩЕ ДАЛЕЧ ПРЕДИ ИВАН АЛЕКСАНДЪР, САМИТЕ ГЪРЦИ ПРИРАВНЯВАТ СЛАВЯНИТЕ НА БЪЛГАРИ. А българите на славяни(може и защото вече българите са славяноезичен народ). Та защо българския цар да не подчертае, че славяните са българи, нали са единия от основните етноси на народа му.
цитирай
3. kalabak - Милчев, айде стига, бе!
07.06.2016 19:18
http://wwweto/books/manuscripts/cyrillic/londonsko_chetveroevangelie/index
«Написан бе този животочен извор на новата благодат на пресладкото учение на Христа и неговите божествени самовидци, ученици и апостоли, наречен Четвероблаговестник не само по външен шар и злато, или пресукан лен, или по украса с камъни и бисери, но и по излияние на вътрешното божествено слово, откровение и проявление. Като го потърси, благоверният, христолюбивият, превисокият и боговенчаният самодържец цар Иван Александър го намери подобно на светилник, положен на тъмно място и забравен, поставен в нерадение от старите царе. Този христолюбив цар Иван Александър го намери с божествено желание и като го изяви ЕВАНГЕЛИЕТО БИДЕ ПРЕВЕДЕНО ОТ ГРЪЦКИ СЛОВА НА НАШАТА СЛАВЯНСКА РЕЧ и бе положено за показ.»

И как така Иван Александър нарежда да се преведе четвероевангелието на "нашата славянска реч", пък нямало славяни?
цитирай
4. marknatan - Цар IW Александър използва думата ...
07.06.2016 21:58
Цар IW Александър използва думата " словенска " реч, не пише, че Българите са Славяни или дори че Българите са Словени, а единствено и само посочва, че превеждат от един език гръцки в случя на словенски език.

Когато обаче пише за Писменината, той я нарича Български Букви, а не " словенската" азбука,

т.е. българите осъзнават езиковата си принадлежност на езиков признак с другите наречени днес " славянски" народи, като езикова група но точно така както в 1886 г осъзнават славянские език на братята сърби се бият с братята славяни и не се имат за сърби въпреки опита за рускта сестрица да ги сърбизира в бозата славянския езикова принадлежност

Самият термин "славяни" използван за обозначаване на езикова група и е видно това и от употребата му на т нар българи, които осъзнават, че говорят езика на една голямаезикова трупа от народи , наричани и дефинираби по езиков принцип

Към 1573 г ( виж цитатите по-долу б.а) населението на Полша, Литва, Прусия, България, Скандинавия и Русия, Истрия, Далмация, Босна, Моравия, Бохемия, Лусация и Силезия говорят Лингва Илирика или т.нар. Виндич език или Славянския език упоменаван и като словенски.
" е ( Лингва Илирика или т.нар. Виндич език или Славянския език б.а) е принципен език на всички народи населяващи пространството м/у Адриатическо море и Северния океан. Населението на Истрия, Далмация, Босна, Моравия, Бохемия, Лусация, Силезия, Полша, Литва, Прусия, България, Скандинавия и Русия, тези обширни и големи кралства и мн. др. съседни държави, почти до Костатинопол ховорят този език и той е често много използван сред Турците."
" Започва от Венецианския залив, и стига чак до Северно море, и от друга страна до Черно море, наричано някога Понтус Еуксинос и така този Славянски език се говори в Истрия, Хърватия, Босна, Моравия. Бохемия,Силезия, Полша, Литва, Прусия, Русиш и Московията, и по надалеч на север, Към Швециш. И още в България и нейите околности, чак до Констатинопол, където често се говори в императорския двор. "
И тогава, както и сега под славянски /словенски/ се разбира езикова група, на използващите условно наречения днес славянски. Българските записи също не правят изключение иправят разлика, че става дум за езикова група, като пишат, че превеждат от гръцки на словенски.
Доказва се, от факта, че същата група ( от народите в нея изпплзващи словенски) са изброявани и те съвпадат с тези на условно наречените днес " славянски" б.а.) е още наричана, че говори виндич, илилирийкси, всъщо рутенски, сервски, валахико и т.нат. и т.нат. като тези названия на използвния език заместват наложеното днес славянски, са взаимнозаменями, защото изброяват едни и същи територии и народи, без зачение дали е записано, виндич, или славяни,или илири, или словени , или руснаци, рски, както днес краварите ( янките б.) определят всичко от Източна Европа
цитирай
5. laura - Това е извън темата, но съм много възмутена ка се скапва блога
07.06.2016 22:12
21:44 - Защо идиотската система за качване на постове не дава възможност да изкопираш текст от Word и да го качиш като пост??????????????????????????????????????
Автор: laura Категория: Тя и той
Прочетен: 6 Коментари: 0 Гласове: 0





Преди имаше такава възможност и съм го правила.

Съвсем нормално е човек да си напише предварително текста и после да го качва в блога.

Поради една съвсем проста причина - случвало ми се е, както и в момента да пиша текст на прима виста, за го кача после.

След това системата забива и ми изчезва целия текст! А ако се опитвам да качвам и снимки става още по-сложно.

Затова предпочитам текста да го напиша предварително. Преди можеше да се копира и да се пейства, но сега - НЕ!!!!!

Защо системата вместо да се усъвършенства се скапва допълнително???? Това е изключително досадно за ползващите блогъри!

МОЛЯ ВЗЕМЕТЕ НЯКАКВИ МЕРКИ, ЗАЩОТО ВМЕСТО ДА ПОДОБРЯВАТЕ БЛОГА ГО РАЗВАЛЯТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
6. barin - Мисля, че по времето на цар Иван А...
07.06.2016 23:14
Мисля, че по времето на цар Иван Александър ако преди това е имало славяни, те отдавна са се приобщили към българите, както е станало с други народи, като кумани,печенеги, авари, траки, узи.
цитирай
7. shtaparov - Разбира се че е така- цар Александър ...
08.06.2016 19:19
Разбира се че е така- цар Александър отлично е знаел,че "славяните" са разновидност на Българите.
цитирай
8. letopisec - Прав сте, славяни е имало, но през 14 в. вече са асимилирани в царство България.
09.06.2016 11:18
barin написа:
Мисля, че по времето на цар Иван Александър ако преди това е имало славяни, те отдавна са се приобщили към българите, както е станало с други народи, като кумани,печенеги, авари, траки, узи.


Дори славяните започват да говорят български, без падежи, а не руски, тоест славянски език...
цитирай
9. get - - Милчев, Милчев - колко пъти да повтарям ... "СЛОВЕНСКият" език не е ... ?
11.06.2016 19:58
letopisec написа:
Прав сте, славяни е имало, но през 14 в. вече са асимилирани в царство България.
barin написа:
Мисля, че по времето на цар Иван Александър ако преди това е имало славяни, те отдавна са се приобщили към българите, както е станало с други народи, като кумани,печенеги, авари, траки, узи.


Дори славяните започват да говорят български, без падежи, а не руски, тоест славянски език...


... РУСКИ?!
- Защото ако се поразровиш - ще разбереш РУСКИ си има и МАТЕРИАЛЕН НОСИТЕЛ - тоест конкретен народ! Но тук НЕ ГОВОРИМ ЗА Н А Р О Д И(от едно семейство) а за Е З И К?

- Според теб ... "славяните" заговорили на Б Ъ Л Г А Р С К И (като отново ОТБЕЛЛЯЗВАМ СПЕЦИАЛНО ЗА ТЕБ) до края на 16-ти век НЯМА НИКЪДЕ ОТБЕЛЯЗАНО ПРИСЪСТВИЕ НА ХОРА С ТАКОВА НАИМЕНОВАНИЕ(само) - Защото СЪЩИТЕ са П Л О Д на СПЕКУЛАЦИИ НА ИМПЕРСКО-МОСКОВСКО=РУСКАТА политическа а от там и историческа доктрина ДА ПОСТАВЯТ ЕДНО ТАКОВА РАВЕНСТВО МЕЖДУ ЕЗИК и НАРОД??!

- Тук коментираме ДВЕ ДРУГИ НЕЩА - ЧЕ? ... От време на БРОЗОВА ЕПОХА(късна) свързано с една археологична култура Лузитска/Лужишка ... тя пък свързана с едни народи попадащи под общият ЕТНОНИМ - Вендиш/Виндиш ... като между тези хора и "езици" съществува ВРЪЗКА още от време на Троянска война ... упоменати са още при Страбон и Софокъл ... което пък ги свързва най от Юг с ВЕНЕТИ(Венето-Венеция(Адриатика) ... Най на север са изписвани от Птолемей (и др. гръко-езичини автори, като) Оуенои-Венди-Виндиш(като последното е специфично, както ги наричат ГЕРМАНЦИТЕ ?)!

- Нашият БЪЛГАРСКИ ЕЗИК е Р О Д С Т В Е Н(!) на езика на тези хора НО НЕ ИДЕНТИЧЕН ... защото той(българският) се родее с НАЙ-СТАРА ФОРМА, А ПО СИЛАТА НА ТОВА е имал ДОСТАТЪЧНО ВРЕМЕ да се РАЗВИЕ(!) - така че при него са отпаднали присъщите на по-стари (като ВРЕМЕВИ ПЕРИОД) ПАДЕЖИ ... и той по тази ПРИЧИНА е СТАНАЛ АНАЛИТИЧЕН ... Докато при вендските народи, ЕЗИКА ПРОСТО Е ОСТАНАЛ В ПО-КОНСЕРВАТИВНАТА МУ и СТАРА ФОРМА!
- По същата причина ГЕРМАНСКИЯ като изходен БИ СЛЕДВАЛО ДА Е АНАЛИТИЧЕН - както е станал при "по-младият" му клон АНГЛИЙСКИЯТ ... Но не би! - това по причина ИСТОРИЧЕСКИ СЛОЖИЛИЯТ (се) езиков контакт(граничене !) с вендските народи ЕЗИК - Поради следното: В германският са запазени СПЕЦИФИЧНИ ОСОБЕНОСТИ на първите(венедските езикови признаци) - а и още? - ПОРАДИ(!) ГОЛЕМИЯТ ПРОЦЕНТ ГЕРМАНИЗИРАНИ венди?!!
цитирай
10. letopisec - 9. get
13.06.2016 11:30
Не ставай смешен, Гет. Склави, словени, славяни, словини, словаки, и т.н. са форми на името на едно и също племе. Гърците пишат за кимерийци от времето на Омир, обаче едва през 19 в., с разчитане на асирийските клинописи, става ясно, че самоназванието им е гимери. Според теб, кимерийци няма, те са плод на гръцката пропаганда и имперско мислене, понеже името им е "гимери". Това за пример как разсъждаваш!
цитирай
11. scythe - "са форми на името на едно и също племе" :D :D :D
13.06.2016 16:43
Няма такова племе ..., това е езикова група, като латинската. На какъв език са говорили сармати и скити, а по-късно хуните ...!!!???
цитирай
12. get - - Както ти го е отбелязал и по-долу пишещият "скит" - ГОВОРИМ ЗА ЕЗИКОВО С Е М Е Й С Т В О ... това аз дилетанта на теб ...
13.06.2016 21:41
letopisec написа:
Не ставай смешен, Гет. Склави, словени, славяни, словини, словаки, и т.н. са форми на името на едно и също племе. Гърците пишат за кимерийци от времето на Омир, обаче едва през 19 в., с разчитане на асирийските клинописи, става ясно, че самоназванието им е гимери. Според теб, кимерийци няма, те са плод на гръцката пропаганда и имперско мислене, понеже името им е "гимери". Това за пример как разсъждаваш!


... филолога ли трябва да го обяснявам - Че? ГЕНЕЗИСА НА ЕДИН НАРОД не се ПРЕПОКРИВА с ГЕНЕЗИСА НА ЕЗИКА НА КОЙТО ТОЙ ГОВОРИ?!
- Вземи за пример москалите(точно така да е изписването им, ако следваме най-старата традиция по отношение САМОНАЗВАНИЕТО на "велико"-русите ?!) ... та тези хора ... в голямата си част НЕ ПРИНАДЛЕЖАТ ИСТОРИЧЕСКИ КЪМ НАРОДИТЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО КУЛТУРНО семейство?
- Това че след ЕДИНАДЕСЕТИ ВЕК вследствие на КУЛТУРНО ВЛИЯНИЕ ... са възприели СТАРО-БЪЛГАРСКИ, покрай църковната ни книжнина ... ТОВА НЕ САМО НЕ ГИ ПРАВИ "СЛАВЯНИ"(а това последното ДОКУМЕНТИРАНО от СЕДЕМНАДЕСЕТИ ВЕК "САМО") а дори и ЕВРОПЕЙЦИ - Това ако го смели интелекта ти ... сам ще установиш КОЛКО Е УМЕСТЕН "примера" с КИМЕРИТЕ/ГИМАРАЯ :))) - Които да ги е имало най-много до ПЕТИ ВЕК ПРЕДИ НАША ЕРА ... А после явно са се умесили с РОДСТВЕНИТЕ ИМ ... скити ... сармати и траки! Не случайно руски(съветски) а и западни автори говорят ЗА ТРАКО-КИМЕРИ след изчезването им от политическият а в последствие и исторически хоризонт!
- Не случайно един ПО-ГОЛЯМ от ТЕБ лингвист(себе си изобщо не слагам в "бройката") Т Р У Б А Ч О В ПИШЕ ИМЕННО ЗА СЕВЕРНО ЧЕРНОМОРИЕ - В книгата си "Индо-Арика" ... ЗА ТОЗИ СИНТЕЗ дал в последствие отражение на ИНДО-АРИЙСКИТЕ НАРОДИ//ЕЗИЦИ ... а знаеш ПОСЛЕДНИТЕ КАКЪВ АРЕАЛ ЗАЕМАТ?!

- Колкото и да се напъваш ДА ДОКАЗВАШ ЗА НАЛИЧИЕ НА "КИМЕРИ" след ШЕСТИ ВЕК пр. н. е. - Такива ВЕЧЕ ЛИПСВАТ - колкото и да не ни устройва този факт! И пак казвам РАКОВСКИ говори за КИМЕРИТЕ като КОНТРАПУНКТ, че ИМА И ПО-СТАРИ ОТ ГЪРЦИТЕ ЗАСЕЛНИЦИ ТАМ?!
цитирай
13. scythe - letopisec-а, явно търси отговор на моят въпрос в ...
13.06.2016 22:50
Джагфар Тарихи ..., дано го намери :D :D :D
цитирай
14. letopisec - Джагфар Тарихи. . ., дано го намери ...
14.06.2016 09:41
scythe написа:
Джагфар Тарихи ..., дано го намери :D :D :D


Венети, славяни и анти са славяноезиковите племена, които след 5 в. хуно-българите депортират и разселват на запад до Итаолия и Каринтия, а на юг до дн. Хърватия и Балканите...Археологически е доказано, че славяните не са готи, и черняховската култура не е славянска, а само готска, т.е. германска...
цитирай
15. get - - Относно МУЛТИЕТНИЧНАТА "черняховска култура" е колкото ... ?
14.06.2016 20:37
letopisec написа:
scythe написа:
Джагфар Тарихи ..., дано го намери :D :D :D


Венети, славяни и анти са славяноезиковите племена, които след 5 в. хуно-българите депортират и разселват на запад до Итаолия и Каринтия, а на юг до дн. Хърватия и Балканите...Археологически е доказано, че славяните не са готи, и черняховската култура не е славянска, а само готска, т.е. германска...


... готска - толкова и гетска?
- Когато се запознаеш по-задълбочено с въпроса ... ела да спориш, ако ли преди това не стигнеш сам до такива изводи от които ще ти стане ЯСНО - СПОРА Е БЕЗСМИСЛЕН?!!

- Но аз не ти говоря за "черняховската" "ГЕРМАНСКА" археологическа култура - ПОЯВИЛА СЕ ОТ "НИЩОТО" - Като "нищото" ВАЖИ ЗА ЛИПСА НА ПРЕДШЕСТВЕНИЦИ НА СЪЩАТА В "ГЕРМАНСКО" ... а наличност на подобни КУЛТУРИ на юг около Дунавски лимес - Това първо? ... А второ ГОВОРЯ за ЕДНИ НАРОДИ - За които СОФОКЪЛ и СТРАБОН ТВЪРДЯТ - Те са наследници на По-стари такива с изходна миграционна точка Мала азия на Запад от Пафлагония ?
- ЗА ТЕЗИ хора има запазени сведения, че в миграционният си ход - минават през Балкански полуостров населен от РОДНИНИ... а по-натам минават В посока АДРИАТИКА ... през Централна Европа - та накрая стигат до море БАЛТИЙСКО(идващо от близко родствената БЛАТИСТО/БЛАТО) ... което пък море ЕДИН АНТИЧЕН "ЛЕТОПИСЕЦ" ПИШЕ, ... местното население го нарича МОРЕ МАРУЗА - Замръзващото море ... Кога ми намериш В НЯКОЙ ДРУГ ЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИК РОДСТВЕНА НА балканско//Източно европейско МРАЗ - Ще те черпя :))) ... Та тези хора СА нарекли по исторически сведения Северното море с ТРИ ЛЕКСЕМИ двете от които ЕДИНСТВЕНО И САМО ПРИСЪЩИ ЗА ИЗТОЧНА ЕВРОПА - балто + МРАЗ - Във времена МНОГО по-късни КЪМ ТЯХ ТРАЙНО СЕ ПРИКРЕПЯ ЕКЗОНИМА ... С"КЛОНЕНИ - като формата е едно към едно СЛЕДВАЩА СПЕЦИФИКА ПРИ конструкция на думата в БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ... равно на префикс "С" + ОБЩАТА и за латински, и гръцки КОРЕНОВА звучала: *Кл(ь)они/*Клинеи ... даващо в българският КЛОН ... а С приставката става С-КЛоНЯм?

П.П.
- Дебело ПОДЧЕРТАВАМ - антите не са депортирани от "българо-хуните" ПРЕЗ ПЕТИ ВЕК ... Защото те са си НА МЯСТОТО поне до ВТОРАТА ЧЕТВЪРТ НА СЕДМИ ВЕК - Когато АВАРИТЕ унищожават тяхното племенно(преддържавно) обединение - МОГА ДА ПОДКРЕПЯ ТВЪРЕДНИЕТО СИ с данни от извори?!
- Така, че за СКЛАВИНИ може и да си прав ... на ЗА АНТИ КАТЕГОРИЧНО - НЕ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: arhivar
Категория: История
Прочетен: 1385657
Постинги: 86
Коментари: 803
Гласове: 321
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031