Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2017 10:33 - Българите са хуни, бесите-траки и част от готите също са хуни…
Автор: arhivar Категория: История   
Прочетен: 17552 Коментари: 11 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
         Името „хуни“ е съюзническо име на народи, които около 340-370 г. са обединени около Приазовието и Предкавказието в общ военен съюз. Ядрото на хуните са българите, те покоряват и обединяват около себе си алани и други племена, заедно с които към 375 г. нападат на запад от Дон готите на Херманарих. Т.нар. визиготи избягват на юг от Дунав при император Валент през 377 г., но остроготите стават поданици на хунската империя и също са хуни до ок. 455 г.

image

Народите в хунския съюз са имали статут, не по-различен от този на федератите в Римската империя и готският историк от VІ в. Йордан се хвали, че остроготите, които до 455 г. били хунски народ, имали собствени владетели. Разбира се, подчинени на българския династичен род.

Около Дунав, според историка от V в. Приск Панийски, хунски народи станали, т.е. били завоювани и станали хунски федерати, „амилдзурите, итимарите, табосурите, биските и други”. Тоест, бесите траки също стават хунски поданици.

Според арменския историк от V в. Тавстос Бузанд, много кавказки народи станали хуни, те са: „пох, таваспар, хечмах, ижмах, гати и глуар, гугар, шичб и чилб, и баласич и егерсван...” (кн.ІІІ, гл.VІІ). Допълнително са посочени масгути (масагети) и алани (кн.ІІІ, гл.VІІ ).

За хуни-масагети пише и Прокопий през VІ в., а още през ІV в. Амиан Марцелин съобщава, че аланите станали васали на хуните. Те са такива до 406 г., когато алани и вандалите (също хуни) избягват от общия си съюз с българите на запад от р. Рейн и войските им завоюват северна Африка и Картаген.

След смъртта през 455 г. на Елак, първородния син на Атила, командването върху голяма част от хунските народи, които не се отцепват от империята, подобно гепиди и остроготи, поема Денцик, а готския историк от VІ в. Йордан упоменава, че под властта му са „ултинзури, ангискири, битугури и бардори”. Денцик се застъпил и за „садагиите” (явно славяни, от „сад”, градинари), народ, който отцепилите се остроготи притеснявали.

Гепидите са един от най-покорните на Атила народи, но след смъртта му през 453 г. техния вожд Ардарих прави заговор срещу българския престолонаследник Елак. Синът на Атила Елак е убит, а третия син на Атила, чието име е Ернак (по сведение на Приск Панийски от 448 г.) е посочен в „Именникът на българските владетели“ с името Ирник.

Сироезичният автор, известен като Псевдо-Захарий Ритор, описва през 555 г. няколко хунски народа по земите на север от Кавказ, между които и българите. По-голямата част от изброените (ауангур, аугар, сабир, бургар, кутаргар, хазар, дирмар, сирургур, баграсик, базгун, кулас, абдел и ефталит) са пост-атилови хуни. Интересното е, че този автор не познава отделно племе с етноним „хуни”...

Всъщност, името „хуни“ е дадено като външно название още преди новата ера от урартите на кимерийците. Ето защо, когато Прокопий през VІ в. пише, че хуните в миналото са се наричали кимерийци, е абсолютно прав.

Българският произход е кимерийски.

Но, за да нямат българите древна история, се премълчават извори и се налагат политически догми. Касиодор прокарва през VІ век първата политическа поръчка, че хуни са били само българите?

Според Йоан Антиохийски, византийския император Зенон е поканил към 484 г. "така наречените българи" в Тракия. Българите дошли към 488 г . Според Куликовски, точно те са причина готите на Теодорих да напуснат Тракия през 488 г. и да създадат своя държава в Италия.

Защо Касиодор настоява, че хуни са само българите?

При Мавро Орбини (1600) e съхранен един пасаж от изгубената днес готска хроника на Касиодор, според който българите са воювали още през 390 г. срещу Теодосий Велики при гр. Сирмиум. „Марк Аврелий Касиодор пише, че българите се сражавали с ромеите още по времето, когато владетел на тази империя бил Теодосий І  (ум. през януари 395 г. - бел.К.М.); след много битки българите били победени около 390 г. и Италия си възвърнала Сирмиум.” (Мавро Орбини. Царството на славяните 1601. С., 1983, с.51-52).

image

Касиодор пише в епохата на Теодорих, когато последния в началото на VІ в. се опитва да обедини в Италия остроготи и визиготи под един скиптър. Целта на „Готската хроника” на Касиодор е да забравят западните визиготи, че източните остроготи са били до 455 г. хунски народ и през 451 г. под знамената на Атила са изтребвали визиготи на Каталунските полета.

 Ето защо навсякъде, където други автори пишат за хуни, Касиодор директно пише за българи. Очевидно това е ставало по молба на самия Теодорих, за да се знае, че именно българите са създатели на Хунския съюз, а остроготите са били техни „роби”, както е писал Касиодор и както четем при заемащия сведения от него Йордан.

Защо предполагаме, че това е била политическа поръчка на Теодорих?

Защото още през 507 г., когато епископ Енодий пише панагерик за Теодорих от Амалите, панегериста акцентира, че тези същите българи от 504/507 години, са онзи стария народ, на който „принадлежеше всичко, което той искаше”, пише патетично Енодий.

Касиодор в своята Готска хроника (ок. 519/530 г.) под 504 г. е записал: „В това консулство, след като благодарение на доблестта на крал Теодорих бяха победени българите, Италия отново овладя Сирмиум”. И още на друго място: „Пълководецът Толвин в младостта си участва в сирмийският поход, изпита триумфът над хуните, в числото на тези народи и обрече на смърт българите, страшни по цялата земя.”

Целта на Енодий и Касиодор става видна при Йордан, който заема от Касиодор и пише, че остроготите са били „роби” и визиготите не трябва да им се сърдят, че през 451 г. са воювали срещу тях под знамената на Атила и дори е убит визиготския крал от рода на Балтите при Каталунските полета.

В началото на VІ в. Теодорих води политика, с която да приобщи в своята държава в Италия визиготите и Енодий, и Касиодор работят за да докажат, че остроготите не са хуни, а такива са само българите.

Фактически обаче, визиготите много добре са знаели, че след 379 г. остроготите са част от Хунския съюз...

Когато в началото на VІ в. Касиодор решава да изчисти образа на остроготите като хунски народ, той смело, ако се вярва на цитата при Мавро Орбини, въвежда на мястото на съюзническо име „хуни”, името на народа, известен като „българи” и пише, че българите  воюват през 390 г. с Теодосий Велики при Сирмиум (а от другите източници знаем, че това са просто хуните).

В тази „готска линия” за изчистване на хунското минало на остроготи се включва през 551 г. плахо и Йордан, сам признаващ, че е недостатъчно грамотен. Той явно не може да се справи с учената витиеватост при Касиодор, ето защо споменава за „българи” едва при пост-атиловите хуни. Но в този откъс, съвсем в духа на Касиодор, вметва, че българите били онези, с които „бяхме наказани заради нашите грехове”.

Тоест, Йордан приписва на българите старият АТИЛОВ ШИФЪР  за „бичът Божий”. От една страна, говори за тях по времето на пост-атиловите хуни, от друга страна пише за понесени в миналото наказания от страна на българите, и от трета пък въобще не пише в своята „Готската история” (за разлика от съчинението му за римската), че българи са воювали с готи (?).

„Готската линия” през VІІІ в. е продължена от Павел Дякон, апологет на Касиодор, в неговата „Лангобардска история”, който твърди, че няколко поколения преди времето на Одоакър, старите лангобарди са атакувани от българи и е пленена дъщерята на краля. Павел Дякон отбелязва, че първият лангобардски крал бил Агелмунд и него „неочаквано през нощта го нападнали българи” (кн.І,16), убили го, а дъщеря му взели в плен.

image

Учените отнасят това събитие неправилно към 450 г. Това е неправилно, защото Одоакър побеждава близо до Павия през 476 г. (или 477)  Орест, т.е. няма как да се визира 450 г. за първия лангобардски крал Агелмунд, тъй като самият Павел Дякон разяснява, че вторият вожд на лангобардите се казвал Ламисио. „Трети на власт дошъл Лет. След като управлявал около 40 години, оставил за наследник своя син Алдихок, който бил четвърти наследник на трона. Когато този умрял, пети крал станал Годехок” (кн.І,18). Едва Годехок е съвременник на Одоакър (кн.І,19), според Павел Дякон.

Какво излиза? Павел Дякон нарича с етнонима „българи” всъщност хуните от края на ІV в... И това не е случайно, той просто следва стила на Касиодор, от когото се е учил, както сам пише...

Парадоксалното е, че Йордан пише, че готите заели много думи в езика си от хунския, при това прави сравнение със заемането на гръцки думи в латинския, а се оказва, че днес учените не могат да открият дори няколко хунски думи, които да са със сигурност на някакъв отделен народ хуни?

Йордан и Агатий през VІ  в. изброяват много хунски народи, но нито един от тях не се казва „хуни”. Прокопий през същият VІ в. пише, че хуни е име за онези, които в миналото са се казвали кимерийци.

Ето защо, старата българска история не е сложна, ако приемем факта за синтез между кимерийци-хуни-българи...

Най-слабото звено, което винаги е пречело на учените да си изяснят древната българска история, несъмнено е приетата априори догма, че други, а не пост-кимерийците, са в основата на създаването на Хунския съюз.

За да нямат българите достойна стара история, се премълчават извори и се налагат политически догми като славянство, татаризъм, македонизъм и тракедонизъм.



Тагове:   траки,   име,   съюз,   хуни,   българи,   Готи,   история,   беси,


Гласувай:
8


Вълнообразно


1. shtaparov - Това е вярно но най-вече с обр...
26.01.2017 12:27
Това е вярно но най-вече с обратен знак: затова Касиодор настоява,че истински Хуни са само Българите. Други автори са казали цялата истина: Хуните са Царско племе на Българите (Царски Скити),които са потомци на Кимерите и роднини на Тракийските Гети. Останалите Скити не са Царски нито са потомци на Кимери,но пак са Българи- затова техните славянски наследници (руси, поляци, украинци, хървати, чехи, сърби, словаци, пруси, литовци и пр.) до един имат Българско потекло.
цитирай
2. bls - Коментар от ФБ
26.01.2017 12:41
Милко Гърчев Поздравления за интересната и добре аргументирана статия!
цитирай
3. iliyanv - Кире Кимерата е най-якия историчар в Долината на трако-хунските царе !!!!
26.01.2017 15:36
Поздравления за добре забъркания исторически тюрлю-гювеч. Да зема да въ попитам, между другото, изразът "Хуй слескан" хунски, тракийски или готски е?
цитирай
4. letopisec - Македонизма и тракедонизма не са научни доктрини, те са произвол...
26.01.2017 15:45
iliyanv написа:
Поздравления за добре забъркания исторически тюрлю-гювеч. Да зема да въ попитам, между другото, изразът "Хуй слескан" хунски, тракийски или готски е?


Хората на тракедониста Спароток са простаци, но за радост това е една кохорта нещастници, които не само са антибългари, но и са си въобразили, че ще прецакат старата българска история...Тъжно ми е чак за тях!!! Не могат да оправдаят парите на господаря си...
цитирай
5. syrmaepon - Според мен просто българите се с...
27.01.2017 10:03
Според мен просто българите се смесват с хуните на Ернах или по-скоро обратното и след това се сливат в едно.
цитирай
6. arhivar - Утигурите на Ирник са именно българите, проф. Златарски го доказа отдавна...
27.01.2017 14:57
syrmaepon написа:
Според мен просто българите се смесват с хуните на Ернах или по-скоро обратното и след това се сливат в едно.



СЪЩИТЕ, КОИТО ПРОКОПИЙ НАРИЧА УТИГУРИ, ПСЕВДО-ЗАХАРИЙ РИТОР НАРИЧА БЪЛГАРИ..
цитирай
7. iliyanv - Веществото "Х" се смесва с веществото "Б" или по скоро обратното,
27.01.2017 16:10
и след това двете полусмесени вещества "ХБ" и "БХ" се сливат в едно.
Но кое е това вещество, чието получаване е доказано отдавна от проф. Златарски, ще научите по време на нашия специален семинар, организиран от Клиниката за тежки психиатрични отклонения.
цитирай
8. letopisec - Пак олигофрена от кохортата на антибългарина Спароток се е изказал...Написал си е името на латински, а "отзад", за по-сигурно, сложил гръцко н
31.01.2017 09:11
iliyanv написа:
и след това двете полусмесени вещества "ХБ" и "БХ" се сливат в едно.
Но кое е това вещество, чието получаване е доказано отдавна от проф. Златарски, ще научите по време на нашия специален семинар, организиран от Клиниката за тежки психиатрични отклонения.

цитирай
9. krumbelosvet - Да се поучим от ЛОШИЯ опит на Ванче Михайлов.
05.02.2017 11:35
Да не беснеем и да не сакаме да трепем тия, дето не са чели БАШ СЪЩОТО като нас.
А преломът в Българската история изглежда близък, и дай Боже, да е за добро, с по-малко омраза и простотии. Да не забравяме, че все още има българи, даже и млади, които смятат, че произхождаме от турците. Поне това науката май е отрекла окончателно.
цитирай
10. shtaparov - Твоята статия внушава, че Българи и ...
22.01.2019 03:22
Твоята статия внушава,че Българи и Траки са едно и също нещо.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: arhivar
Категория: История
Прочетен: 1384042
Постинги: 86
Коментари: 803
Гласове: 321
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031