Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2018 23:02 - Завоеванията на Махмуд Газневи( 997-1030 г.)
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 11010 Коментари: 12 Гласове:
34

Последна промяна: 12.01.2018 23:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                      Махмуд Газневи или Махмуд от Газни е средноазиатски владетел от преди около хиляда години. Владеел е обширна територия, включваща съвременните държави Иран и Афганистан и част от Таджикистан, Пакистан и Узбекистан и Индия. Виждате, че това е една обширна територия, разположена в Средна Азия между Арабския халифат и Индия. Обградена е от двете страни от силни и могъщи държави. Арабският халифат е в разцвета на силите си по това врема, Индия изживява един не толкова славен период, но все пак е силна и многолюдна държава. Арабският халифат има достижения в различни области по времето, когато Махмуд Газневи е на власт, като особено се откроява Авицена- наричан бащата на медицината. Всъщност и Хишпократ го наричат баща на медицината и лекарите се заклеват при постъпване на работа с Хипократовата клетва. Той е като Херодот-бащата на историята за областта си. Авицена умира седем години след Махмуд Газневи- през 1037 г.
                    Махмуд Газневи избира за столица град Газни, разположен в Югпизточен Афганистан. Пълното име на владетеля е: Ямин ул-Давлах Абд ул-Касим Махмуд Ибн Себюк Тигин. Неговата държава е наречена Газневидска империя.. Той превръща провинциалния град Газни (в днешен Афганистан) в процъфтяващ център на обширна империя, включваща днешен Афганистан, по-голямата част от съвременен Иран и части от Пакистан и Северна Индия.
                   Датата на раждане на Махмуд е известна- 2 октомври 971 г. На трона встъпва през 997 г., т.е. на 26 години. Умира на 30 аплир 1030 г. на 59 години. До края на живота си е владетел на Газневидската империя. Скоро след смъртта му държавата се смалява и изчезва. През цялото си управление извършва над двадесет похода към съседните държави. Присъединява и завладява нови земи и разширява Газневидската държава до голяма територия. Махмуд Газневи е може би единствения владетел, победил двама арабски халифа по време на могъществото на Арабския халифат. При неговото управление на престола на Арабския халифаат вече не са Абасидите. Газневидите идват на мястото на държавата на Саманидите. Махмуд Газневи е втория владетел от династията на Газневидите. Той побеждава халифите Ал-Таи и Ал- Кадир. Махмуд е мюсюлмански владетел, успял да води държавата си към просперите в продължение на 33 години. Приблизително толкова години в България е управлявал цар Симеон Велики(893-927 г.). На българския престол по времето, когато властва в Средна Азия Махмуд от Газни е цар Симуил, който почти четиридесет години се бори срещу Изтчната Римска империя( Византия) за отстояване на независимостта. 
                   
Тюркският султан Махмуд Газневи (997 – 1030 г.), който създавайки вместо унищожената от него саманидска държава, със своя собствен огромен султанат, се откроява като ревностен сунит и въвежда правата вяра. По това време вече са се разделили сунитите и шиитите като два враждуващи клона на ислямската религия. Проблемът е обаче, че той отнема от владеещите сравнително малки територии Буиди Мидия и някои други владения, но избягвал стълкновения със силните Буиди. В културно отношение походите на Махмуд също се оказали пагубни за завоюваните от него страни, а през 1036 г. нов враг настъпил към  цяла мюсюлманска Азия: турките – селджуки започнали опустошителните си завоевания и нанесли първия смъртен удар на азиатско-мюсюлманската цивилизация, потресена вече от тюрките-Газневиди. През 1036 година събитието се случва само шест години, след като Махмуд Газневи вече не е сред живите. Може би ако не беше починал през 1030 г. събитията щяха да се развият по друг начин, но не трябва да разсъждаваме по такъв начин. Събитията се случват и може само да търсим обяснение за станалото.
                     През 1016 г. Арслан, чичо на Тогрул бег( Тогрул I) понася тежко поражение от Махмуд Газневи и е принуден да се оттегли със сериозни загуби. С това е спряно първото настъпление на Селджукските турци.  През 1040 година Селджукските турци побеждават наследникът на Махмуд Масуд Газневи при Данданакан. 
                       
image       
                                 Махмуд Газневи( 997-1030 г.)
                 
Династията на Газавидите идва от благородните пазачи на Гулам, които служеха в двора на саманидите. Махмуд Газанави(997-1030 г.), най-големият син на Себук-Тегин, превзел трона, като свалял по-малкия си брат Исмаил. В резултат на серия от агресивни кампании под знамето на свещения джихад срещу неверниците, източната част на Иран, южната част на Централна Азия и Хорезм подчиниха своята власт. Той беше известен с опустошителните си кампании срещу Индия. Първото нахлуване в Индия е направено през 1001 г., когато Лахор Раджа Джайпал се противопоставяше на него. В битката при Пешавар на 28 ноември 1001 индийски войници бяха победени, а самият Джайпал се самоуби. След това, до 1026 г., Махмуд Газневи прави още 16 кампании срещу Индия. В резултат на тези кампании мюсюлманите завладяха богатството на целия район Джамон-Ганга, както и княжеството Анхилвара. Армията на Махмуд Газневи унищожила храмовете, завладявала натрупаните съкровища, събирала почит от завладените региони и изоставяла. Територията, придобита вследствие походите на Махмуд Газневи е огромна - от Сомнат на запад до Кауная (в Ганг) на изток. Държавата Канауджан в резултат на тези нападения се разпада. Въпреки това, той включва само Пенджаб и Кашмир директно в неговото състояние.
image            
                   Махмуд Газневи в 1001 г. сключил споразумение за със Саманид от Бухара,  покорителя на династията на Караханидите, който се затваря с един брак с дъщеря си. След това се бие с него, спечелва в 1008 победа край Балк . През 1017 г. той завладява Хорезм през 1029 г., принадлежащите на Буйдам Рей, Хамадан и Исфахан.
                    Всичко завладяно, като ценности, богатства и плячка след походите се носи в град Газни-неговата столица. Махмуд много си харесвал столицата и направил много тя да изглежда добре. Затова след всеки победен поход се завръщал, за да я види и занесе спечеленото. По подобен начин по-късно действа Тимур( Тамерлан), който носи всичко( без пленници) в Самарканд.
                      
Десетки хиляди заловени занаятчии, по-късно занесени в столицата - град Газни - го украсяват с голям брой архитектурни структури и други произведения на изкуството. По време на управлението на му, суфизмът е широко разпространен.
                   Във вътрешната политика Ганеви се стреми да укрепи султанската власт, да създаде силен и централизиран административен апарат и да потисне сепаратистките настроения. Често имаше репресии срещу твърде мощни земевладелци, придружени от конфискации на имущество и екзекуции. Военната подкрепа беше Гуламската гвардия, която се състоеше от представители на различни националности и отряди от гази, доброволци, образувани от разрушени селяни и занаятчии.
                    Насилственото отслабване на частната собственост върху земята, заедно с необходимостта от поддържане на значителна армия доведе до увеличаване на бедността в градовете и селата и въоръжени въстания, особено много през последното десетилетие на управлението на Махмуд Газневи. След смъртта си борбата за трона между наследниците му доведе до отслабването на държавата на Газвавиди и последвалото я завладяване от Селджуците. Махмуд Газневи покровителствал науките. При него е работил ученият-енциклопедист Ал-Бируни.
                  
Представите на Ал-Бируни за устройството на света, за движението на Земята и силата на притеглянето с много са изпреварили своето време. Създател е на първия глобус. Той изказвал съмнения относно геоцентричната система на Птолемей. Присъединявайки се към идеите на древноиндийските учени за тъждествеността между звездите и Слънцето, той смятал, че Слънцето е е огромно огнено кълбо, за разлика от Луната и планетите, отразяващи слънчевата светлина.
                  Ал-Бируни обяснил явленията утринна и вечерна зора като резултат от светенето на прашинки в лъчите на скритото зад хоризонта Слънце. Изказал е мисълта за „димоподобната “ природа на светещите опашки до слънчевия диск по време на слънчеви затъмнения и ги нарекъл слънчева корона. Ал-Бируни разработва астрономически методи за геодезични измервания. Усъвършенства основните астрономически инструменти, ползвани по онова време – астролабия, квадрант, секстант. Построява първия неподвижен стенен квадрант с радиус от 7,5 метра за точни /до две ъглови минути/ наблюдения на Слънцето и планетите, който в продължение на 400 години бил най-големият в света.
                     В Азия тачат четири пълководци най-много: Александър, Махмуд Газневи, Чингиз хан и Тимур. За нас първият е най-популярен, защото тръгва от нашите земи и е европеец .Вторият е най-неизвестен, но той за тридесет години около 1000 г.сл.Хр. прави много походи, завладява част от Индия и побеждава два арабски халифа във времето на тяхното най-голямо величие. Най-голяма територия е притежавал третият, а най-големи жестокости и убийства-четвъртият. От четиримата признати в Азия за велики пълководци и военачалници Махмуд Газневи е най-непознатият за българите. За него не си спомням да съм учил в училище, както и във Военната академия. Като тактика той не е измислил нищо ново, което да се прилага задълго напред при водене на войни. Имал е дарбата и обаянието на пълководец и е водил успешним кампании срещу арабските халифи и владетелите на Индия. Именно затова решил да напиша нещо за този не чак толкова популярен владетел за българите. Истина е, че е разпрострял държавата си по голяма част от някогашните български земи в Азия. 
                    
image  
                         Земите, които е управлявал Махмуд Газневи от 997 до 1030 г. се намират в една планинска област със сурови условия и непривлекателен климат. Потези земи и други военачалници преди и след Махмуд не са имали големи успехи. Индийците не преминават на изток от афганистанските земи и високите планини. Освен планини районът е и пустинен. Александър Македионски, един от най-изтъкнатите пълководци не постига големи успехи по тези пустинни земи и бързо преминава напред без да се задържа. По-рано персите дори при величието си при царете Кир(559-530 г. пр. Хр.) и Дарий I (522-486 г. пр. Хр.) не отиват по-на изток. Великият Чингиз хан също не обръща внимание на тези земи, разположени по средата на огромната му империя. Неговите наследници имат по-привлекателни държави и територии за завладяване. 
                      
image
                      
                       През 999 г. Махмуд напада Саманидите под древния Мергом в района на юг от реката. Аму Даря. През същата година халиф ал-Кадир (991-1031 г.) му даде благоволението. заглавие Ямин ад-Дала ("Ръката на властта"). В 1000-02 Махмуд Газневи присъединява Систан, като през 1005 г. постигна признание за върховната си власт в Каспийския регион. През 1008 той побеждава караканидите в Балх.
С набиране на сила и популярност укрепва позицията на центъра и заздравява властта. , създаде централизация. адм. апарат, потискат сепаратистките речи на местната аристокрация и много други. легла. въстание в подчинените земи. Той става известен като талантлив военен лидер, далекоглед, политик, ревностен последовател на сунизма. Насърчаване на науката и изкуството превърна двора си в център на културния живот в Иран и Св. Азия. По негово време живее Фирдуоси-  един от най-именитите и велики поети на Персия, известен с прозвището „Омир персийски“. Автор е на иранската национална поема „Шах-наме“. 
                   Махмуд Газневи води много войни по време насвоето управление, които имат своите положителни и отрицателни страни. Така или иначе в Азия е признат като бележит военачалник и пълководец. Постига много победи на бойното поле и си спечелва слава.



Гласувай:
36



1. iliyanv - Кои са манафите по-горе
13.01.2018 12:30
дето са се награбили страстно? Сложи поне знак " + 18" в заглавката на матряла.
цитирай
2. bven - Беше ми интересно да прочета, barin!
13.01.2018 12:45
Хубаво е аудиторията да разглежда теми от миналото на света, за които не се учи в училище. Все пак е важно и нашата история да е реално предадена, без лъжи и скрити-покрити факти.Някои неизвестни страници от миналото ни дават повод за гордост и слава на българския род!
Поздрави!
цитирай
3. kvg55 - barin,
13.01.2018 16:31
Интересна история, непозната не само на мен. Полезна за историофилите.
цитирай
4. rosiela - Интересен, както винаги.
13.01.2018 21:27
Втори път прочетох.
цитирай
5. lado - я да ти удара един минус, да се не възземаш
13.01.2018 23:02
ногу
цитирай
6. barin - Здравей, Илияне. Не съобразих за ...
14.01.2018 03:30
Здравей, Илияне. Не съобразих за снимката. Първите две трябваше да бъдат други, но системата не ги прие. Днешните под 18 ги разбират тези неща все пак.
Поздрави!
цитирай
7. barin - Здравей, bven. Реших да напиша за ...
14.01.2018 03:33
Здравей, bven. Реших да напиша за по-малко известния военачалник и владетел. От една група на един българин, живеещ в чужбина му се стори, че аз възвеличавам Махмуд. Не е така и правилно си го оценила. Целта е да се научават нови неща от повече хора. За Махмуд Газневи има само писано на руски и работих по спомени от двете книги, които съм чел за историята на Азия през Средновековието.
Поздрави!
цитирай
8. barin - Здравей, kvg55. Наистина темата ...
14.01.2018 03:35
Здравей, kvg55. Наистина темата предизвика интерес. От останалите места, където ги разпространявам също са положителни отзивите.
Поздрави!
цитирай
9. barin - Здравей, Роси. Хубавите неща си ...
14.01.2018 03:35
Здравей, Роси. Хубавите неща си заслужава да се четат втори път. И аз понякога чета повторно твоите стихотворения.
Поздрави!
цитирай
10. barin - Здравейте, lado. Аз не се възземам и ...
14.01.2018 03:39
Здравейте, lado. Аз не се възземам и не мисля, че знам всичко. Това не е обяснение за минуса, който въобще не ме интересува. Запазвам си правото да ти поставя един минус, но може и да пропусна. За почти три години в блога съм подставил само три минуса, но не с такова обяснение, както твоето:"я да ти удара един минус, да се не възземаш".
Поздрави!
цитирай
11. scythe - хихихи
14.01.2018 17:39
"Кои са манафите по-горе дето са се награбили страстно? Сложи поне знак " + 18" в заглавката на матряла." ... хехехе ... +++++

Илияне, барышнята е по тази част и е пасивна ... хехехе
цитирай
12. barin - Здравей, scythe. Признах си вече, ...
14.01.2018 20:41
Здравей, scythe. Признах си вече, че поставих тази снимка на мястото на друга, която не се отбеляза. А и сегашните младежи са напред с материала и ги разбират отрано тези неща.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645246
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67333
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031