Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2018 10:37 - За Фейсбук, цензурата, постингите, профилите...
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 19593 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 31.10.2018 11:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Здравейте всички, пиша тук, за да има някаква яснота по приключенията ми със социалните мрежи. 

Засега Фейсбук-страницата "Манол Глишев - Manol Glishev" работи и там можете да прочетете няколко възстановени от архива ми мои политически постинга. Самият аз в момента нямам достъп до нея, но приятелите ми я поддържат. Понякога им пращам текстове, които да качват. 

Тази сутрин (сряда, 31 октомври) разговаряхме с журналистката Любомира Константинова и с политолога от УНСС д-р Александър Димитров за цензурата във и извън интернет, както и за политическия лов на вещици. Разговорът беше на живо в радио "Христо Ботев". 

Утре (четвъртък, 1 ноември) ще има моя и на мои приятели пресконференция за цензурата в интернет - в БТА от 10:00 ч. Радвам се, че проф. Велислав Минеков и адв. Георги Георгиев от Атлантическия съвет също се съгласиха да участват. 

Днес-утре пак ще си говоря с Асен Генов в неговата онлайн рубрика "Контракоментар". 

Междувременно разглеждам всички възможности, съветвам се включително с юристи. Чета, че много хора са пострадали по подобен начин, даже вече има група на баннатите, в която хората си разменят резервни профили и така нататък. Чета също, че адв. Николай Хаджигенов отново се е свързал пряко с хора (а не с ботове) от Фейсбук, с които кореспондира за текущата цензурна вакханалия в България. 

Мога да споделя и малко технологичен опит, макар и от ниско ниво. На няколко пъти успях сам и чрез приятели да си регистрирам нови профили. Те биват блокирани, проверени и свалени до двайсетина минути след създаването си, без значение какво е указаното име, пол, дата на раждане, езикът, евентуално споделеното съдържание, мястото на регистрация и даже устройството, браузърът, режимът и IP-адресът, от който са направени. Това ме навежда на мисълта, че алгоритъмът вече разпознава много фини нюанси, например комбинацията от близзки приятели, които първо добавям. Светлото бъдеще вече дойде, така че Оруел е малко остарял, докато Зелазни и Дан симънс се оказват пророци вече не просто в принципа, а направо в детайлите :) 

Всичко това не е повод за притеснение, а за борба. Смятам, че постепенно ще си възстановя възможността да пиша в социалната мрежа - и че същото ще стане и с всички, които пострадаха по този начин. Въпросът е да не се позволява на тукашните тролове да си въобразяват, че номерът им ще мине. 

Остава чисто академичният въпрос не дали я има, а каква точно е ролята на българската т. нар. "държава", тоест на ДАНС и проправителствената сюрия тролчета. Дали става дума за децентрализиран, аутсорснат център тук или в друга страна, дали ДАНС разполага с администраторски интерфейс или просто решава въпроса чрез тролове и доклади, разчитайки оттам нататък вече на характеристиките на алгоритъма, и/или чрез писмо до отвъдокеанските ни приятели - това са хипотези, които можем да обсъждаме, но на които поне засега няма оконнчателен отговор. 

Любопитен въпрос е, че винаги съм бивал докладван, блокиран (а вече и трит) относително бързо и успешно, докато например когато с приятелите си докладвам групи с откровено нацистко, неофашистко съдържание, те не биват премахвани. Възможно е те, за разлика от мен и от другите пострадали, да са разпознавани като ценни и приносни за Фейсбук, защото връзките им са спонсорирани, тоест подкрепени с по няколко цента/копейки и съответно минават вече за дарители и рекламодатели. 

Колкото до останалото - знаете. Борисов уби Виктория Маринова. Борисов подари 40 милиона на Гергов. Фандъкова съсипа София. Искат да ни натресат на главите АЕЦ "Белене", тоест потенциален нов Чернобил. Ремонтират самолети Су на цена от над триста милиона. Правителството трябва да бъде свалено. БСП не трябва да идва на власт, а да бъде забранена. Няма партия, на която да се доверим в момента. Славитрифоновщината също не е изход, а поредно мюре на криминалното статукво. Трябва да бъде създадена партия, но това може да се случи само след, а не преди изключително успешно гражданско неподчинение, за да не се повтори "трикът" и "историческият компромис". 

Иначе навън е прекрасно време и макар да е краят на октомври, цъфтят рози :) 

Бъдете здрави, имайте кураж. Това е засега. 

#Лустрация #ПаветатаТрябваДаПолетят



Гласувай:
8



1. troina - #VкатоВиктория .. перфектно и навременно четиво..Дерзайте,момчета!
31.10.2018 10:46

Колкото до останалото - знаете. Борисов уби Виктория Маринова. Борисов подари 40 милиона на Гергов. Фандъкова съсипа София. Искат да ни натресат на главите АЕЦ "Белене", тоест потенциален нов Чернобил. Ремонтират самолети Су на цена от над триста милиона. Правителството трябва да бъде свалено. БСП не трябва да идва на влъст, а да бъде забранена. Няма партия, на която да се доверим в момента. Славитрифоновщината също не е изход, а поредно мюре на криминалното статукво. Трябва да бъде създадена партия, но това може да се случи само след, а не преди изключително успешно гражданско неподчинение, за да не се повтори "трикът" и "историческият компромис".

Иначе навън е прекрасно време и макар да е краят на октомври, цъфтят рози :)

Бъдете здрави, имайте кураж. Това е засега.

#Лустрация #ПаветатаТрябваДаПолетят
цитирай
2. анонимен - Интересното е, че не мога да редактирам
31.10.2018 10:56
горния постинг, а в него си намирам груба правописна грешка :) Ако собствениците на сайта го свалят, ще го кача пак, но с оправен правопис. Естествено, че се пише "власт", а не "влъст", но да речем, че неточността ми е по Фройд ;)
цитирай
3. mglishev - Интересното е, че не мога да редактирам
31.10.2018 10:59
горния постинг, а в него си намирам груба правописна грешка :) Ако собствениците на сайта го свалят, ще го кача пак, но с оправен правопис. Естествено, че се пише "власт", а не "влъст", но да речем, че неточността ми е по Фройд ;)
цитирай
4. predatorkapredatorka - 4. mglishev - Интересното е, че не мога да редактирам
31.10.2018 11:03
аз имам същият проблем отскоро..но, ще се преборя някак си..
да си Мислещ в Б-я е..нерантабилно и пагубно.. и опасно, може би..
но,всеки сам си чертае Съдбата!
Вива Виктория!!!
цитирай
5. mglishev - Ще се преборим,
31.10.2018 11:24
predatorka написа:
аз имам същият проблем отскоро..но, ще се преборя някак си..
да си Мислещ в Б-я е..нерантабилно и пагубно.. и опасно, може би..
но,всеки сам си чертае Съдбата!
Вива Виктория!!!


разбира се. Просто междувременно досадниците ще злорадстват временно.
цитирай
6. apostapostoloff - Добре те подредиха!
01.11.2018 05:46
Бой по мордата с черпака. За такива като теб само сопа! 100 тояги на голо!
цитирай
7. hristiqnskaprosveta - Нормално...
19.10.2021 20:20
"Демократичната" цензура е навсякъде. Вече не може човек свободно да изразява мнението си по различни наболели въпроси, свързани с управлението на страната ни. Вече е нормално да си защитник на всякакви видове извратеняци и либерални философии, които деградират човешката същност до просто съществувание, стигнаха до там, че да посегнат и на святото за хората - вярата и принципите й. Оказва се, че в Русия има повече демокрация и свобода на мисълта и мнението, от колкото в пропадащия Запад. Въпроса е какво правим все още в еврогейската кочина?! :)
цитирай
8. kirk - Много, дори извънредно много се радвам
27.06.2023 18:07
На проблемите ти, гнидо, с цензорите в нета, защото малко след 2000-та г , ти стана цензор в историческия раздел на сайта НаукаБГ и по същия безцеремонен и безпардонен начин се разправяше с всички инакомислещи. Ти и троянският копелдак Путю Голийски, макар че нямахте и нямате необходимия минимум ценз, не сте професионални историци и дори сте слабограмотни, неспазващи ортографичните изисквания на бке. Забанихте първо брат ми, а после и мен, а ние сме професори по българистика и сме специализирали бълг. история. Забанихте ни и то нееднократно, но не защото нарушаваме някакви форумни правила, а защото ви представяхме истински исторически факти, които просто не искате да бъдат огласявани!!! Гледам тази година 2023 г. вече нямаш публикации - надявам се да не си пукнал, защото искам да живееш дълго и да се мъчиш, да се мяркаш по телевизията - я с белезници и полицейски антураж, я с някакви средновековни дрехи като травестит...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8610775
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата